Napisano 11 Styczeń 200322 l Jesli chodzi o 3dmaxa to jestem totalnie zielony i dopiero sie uczę i natknąłem się na takie problemy: - uzywam tutoriali z max3d zeby sie uczyc.W tutorialach w Material Editor jest opcja Shininess i Shininess Strength. Podczas gdy ja mam u siebie zamiast tych dwóch Glossiness i na tym koniec. Domyślam się, że jest to kwestia versji 3dmaxa. Ja mam 4.2 - w jakiej jest pisany tutorial? Czy moge cos zrobic, czymś zastąpić te opcje, czy są one gdzie indziej dostępne? 2.Jak robie AVIka to wszystko jest pięknie tylko nie ma textur. Co z tym zrobić? Z góry dzięki za wszelką pomoc
Napisano 11 Styczeń 200322 l 1. nie mam pojecia: nigdy sie nie spotkalem 2. mam pytanie: a uzyles metody \"click and drag\" zeby przerzucic material na obiekt? pewnie tak bo korzystasz z tutoriali ale nie wiem jakie tam maja bo moze nie dla takich co sa zupelnie \"zieloni\" (pamietam jak ja sam mialem z tym problemy :) ). maoze jeszcze wylaczyles sobie jakas funkcje w opcjach renderingu dotyczaca materialow? a moze trzeba uzyc modyfikatora UVW map? choc mozliwe ze problem jest w czym innym pozdrawiam Alcor
Napisano 12 Styczeń 200322 l bluesme: jezeli chodzi o pyt.1 - Kiedys natknalem sie na ten sam problem, ale doszlem o co chodzi: od wersji 4 jest w ten sposob: - shininess = glossiness - shininess strenght = specular level Proste no nie? ;)