Napisano 24 Marzec 201014 l Witam, mam następujący problem, dostałem zlecenie wymodelowania poglądowego interiora małego mieszkania. Zlecenie miało bardzo mały death-line, dlatego wybrałem sketchupa z vray. Problem polega na tym ze zostały mi 2 dni a klijent oświadczył ze potrzebuje jeszcze 1 opcje do tego. Nie mam pojęcia jak to się nazywa po polsku, chodzi o to żeby mógł odpalić plik i poruszać się w tym interiorze np. wsadem. Przyznam ze nie poświęciłem dużo czasu na szukanie rozwiązania, może godzinkę - półtorej , ze względu na to ze goni mnie piekielnie termin. Będę bardzo wdzięczny za jakieś porady, w ostatecznosci mogę wyexportować model do maxa ale będzie problem bo gubi sporo textur. Znalazłem freewarowy plugin do sketchupa o nazwie 3D rad exporter http://www.scriptspot.com/sketchup/plugins/3d-rad-exporter-interactive-architectural-walkthroughs-and-games-with-sketchup jednak nie jestem pewien czy to działa na tej zasadzie co opisałem. Pozdrawiam.
Napisano 24 Marzec 201014 l Hej Nie jest to takie proste jak sie wydaje. Nie wiem jak Sketchup, Max ma mozliwosc wyeksportowania do vrml'a ktory pozwala poruszac sie po pomieszczeniu. Problem w tym ze trzeba wszystkie mapy pozadnie wypalic, modele zoptymalizowac pod wyswietlanie real time. Jest troche roboty z tym, tak w skrocie. Jest jeszcze quest3d ktory jest zrobiony konkretnie pod takie prezentacje, nie mam pojecia jak tam wyglada sprawa z importem z keczupa :)
Napisano 24 Marzec 201014 l Dzięki za odpowiedz. Własnie się bawie quest3d ale to wyzsza szkoła jazdy nie widze zabardzo tego żeby to wykonać w 1-2 dni :/ mam problem po samym imporcie , robi sie masakra z kanałami , niby ustawiam tam start , render , oswietlenie i kamery ale lipa, lece tutki własnie ale czarno to widze. Myślałem ze będzie to troche prostrze :) jak by ktos mial jakies jeszcze sugestje chetnie wysłucham ich. dzieki za zainteresowanie.