MacFly Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 Cześć, Mam problem z cieniem w swojej scenie i może ktoś z Was będzie potrafił mi pomóc. http://www.freeimagehosting.net/image.php?94d65ff6b3.jpg Używam materiału matte/shadow/reflcetion, wraz z mr Area Spot, SkyLight i GI.. Problem jest w tym, że nie wiem, w jaki sposób ustawić parametry (światła? materiałów?), żeby cień rzucany przed te 3 pudła był w kolorze takim jaki rzuca rama od okna. Jak widzicie przy próbie ustawienia koloru cienia w ustawieniach mr Area Spot, cień staje się przeźroczysty i widać przez niego cień zostawiony przez żaluzje co wydaje się być niepoprawnym zjawiskiem. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacFly Napisano 30 Marzec 2010 Autor Share Napisano 30 Marzec 2010 No dobra, problem jest może dużo prostszy. Nie ma to nic wspólnego z MR, GI, matte/shadow itd. Po prostu jeśli ustawimy shadow color dla oświetlenia na powiedzmy niebieski, cień staje się lekko przeźroczysty. Możecie mi powiedzieć jak można wyłączyć alpha dla kolorowych cieni w 3d maxie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi