Napisano 3 Kwiecień 201015 l Wcześniej robiłem w blenderze i przerzuciłem się do 3Ds Maxa. W blenderze były takie funkcje jak W/Subdivide i E (Extrude) dzięki którym można było podzielić odcinek na mniejsze (W) i wyciągnąć z punktu inny odcinek (E). Troche niezrozumiale piszę ale nie wiedziałem jak to opisać xd. Nie wiem jak uzyskać ten efekt w 3Ds Maxie. I jeszcze jak wiecie to opcja loop cut też by się przydała :)
Napisano 3 Kwiecień 201015 l Tworzysz obiekt i konwertujesz do Editable Poly(prawym na obiektcie i Convert...). Potem w zakladce modyfikatorow masz go na stosie i tam sa te opcje. Mozesz tez konwertowac do innych ale w EP znajdziesz wszytko co potrzebne
Napisano 3 Kwiecień 201015 l A która opcja służy do łączenia dwóch punktów w krawędź bo przejrzałem wszystkie i nic nie zadziałało :(
Napisano 3 Kwiecień 201015 l Weld scala wierzchołki. Poly to praca na poligonach a Mesh na trojkatach. poczytaj wiecej w helpie. Skrotow do konwersji nie znam ale przewaznie raz wiec nie ma sensu chyba. W edit Poly masz klawisze : 1,2,3,4,5 - odpowiedzialne za zmiane poziomu selekcji w obiekcie. q,w,e,r - to pokolei selection,move,rotation,scale alt+c - cut alt+h - ukrywa zaznaczone poligony alt+i - to samo co wyzej tylko invert(nie znaznaczone) alt+u - unhide all alt+w - zmiana widokow alt+q -izolacja obiektow tyle pamietam w tej chwili
Napisano 3 Kwiecień 201015 l http://www.onnovanbraam.com/index.php?tutorials/ Polygon Modeling - seria tutoriali doskonale opisujących opcje dostępne przy modelowaniu w oparciu o Editable Poly :) Masz tam nazwy, obrazki i opisy użycia - moim zdaniem bardzo dobre tutki, polecam.