Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.Mam mały problem. Zrobiłem sobie model lokomotywy, narzuciłem na nia czarny materaił ale teraz nie potrafie jej oswietlić.Próbowałem skylight i innych ale coś minie wychodzi. Ta praca jest na prace dyplomową wieć jest to dla mnie bardzo ważen.Jeśli ma ktoś jakiś sposób był bym wdzieczny.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 982
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To mi wygląda na 100% czerń, a taki kolor nie występuje w rzeczywistości. Zresztą sam kolor nie wystarcza. Gdzie tu jakaś tekstura, specular, bump? Choćbyś nie wiem jak się namęczył to bez dobrego materiału nie będzie to wyglądało realistycznie. To raz. A dwa że do oświetlenia używa się przeważnie więcej niż jednego światła. GI zostaw lepiej w spokoju bo pogarsza jeszcze bardziej wygląd twojej pracy. Pod pociągiem powinno być ciemno. Najpierw naucz się podstaw oświetlenia i renderingu a potem zabieraj się za GI.

Daj np. jedno główne (rzucające cień) światło direct light świecące z lewego górnego rogu, drugie oświetlające (zarysowujące kontury) przodu, i trzecie ujemne do symulacji GI pod pociągiem (prostokątny direct light świecący z góry). Potem możesz dodać ze 2 do ew. doświetlenia obiektu (najlepiej z wyłączonym specularem). Światła powinny być leciutko zabarwione na niebieski kolor.

To taka moja propozycja wzięta zupełnie z głowy. Najlepiej samemu poeksperymentować. To ty najlepiej wiesz jaki chcesz efekt uzyskać.

Zmień kolor ziemi na jakiś ciemniejszy bo na jasnym źle wyglądają takie \"ciężkie\" i masywne obiekty.