Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam,

zajmuję się modelowaniem numerycznym przepływu zawiesiny włóknistej - pulpy celulozowej, z której produkowany jest papier. Szukam dobrego sposobu na wizualizację obliczeń. Każde modelowane włókno składa się z N cylindrów. Jako wynik symulacji mam do dyspozycji plik w formacie ASCII zawierający współrzędną x, y, z środka ciężkości każdego składowego cylindra oraz wektor orientacji z(z_x, z_y, z_z). Moje pytanie jest następujące: Przy użyciu jakiego programu będę w stanie stworzyć trójwymiarowy obraz tego co modeluję? Dodatkowo potrzebuję możliwości zapętlenia programu, tzn. przebiegać to powinno według schematu: wczytaj dane z pliku, utwórz obiekty w programie, renderuj scenę, zapisz do pliku *.png, odczytaj następny plik z danymi. Potrzebne mi to by zrobić animację (pliki składam w mencoderze).

Jestem początkujący w temacie grafiki 3D. Z tego co się zorientowałem, w Blenderze jest mozliwość wczytywania własnych skryptów w Pythonie. Czy byłoby to możliwe w moim przypadku? Chodziłoby o to by w pętli wczytać x, y, z i w tej pozycji utworzyć cylinder o danej orientacji z(z_x, z_y, z_z). Powtórzyć to wszystko dla każdego cylindra, ustawić światło itp., zapisać do png i przetworzyć kolejny plik z danymi.

Czy myślę poprawnie? Czy może istnieją jakieś bardziej efektywne metody na wizualizację tego typu obliczeń? By nie być gołosłownym zamieszczam kilka screenów o co mi konkretnie chodzi. Pewnie w Blenderze albo innym profesjonalnym programie wyglądało by to lepiej.

fig01.png

fig02.png

fig03.png

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam

G. Kondora

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 587
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W blenderze bez problemu. Z tego co pamietam na angielskich wikibooks jest kilka rozdzialow o skryptach, przeczytaj a zrobisz;)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.