Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

zajmuję się modelowaniem numerycznym przepływu zawiesiny włóknistej - pulpy celulozowej, z której produkowany jest papier. Szukam dobrego sposobu na wizualizację obliczeń. Każde modelowane włókno składa się z N cylindrów. Jako wynik symulacji mam do dyspozycji plik w formacie ASCII zawierający współrzędną x, y, z środka ciężkości każdego składowego cylindra oraz wektor orientacji z(z_x, z_y, z_z). Moje pytanie jest następujące: Przy użyciu jakiego programu będę w stanie stworzyć trójwymiarowy obraz tego co modeluję? Dodatkowo potrzebuję możliwości zapętlenia programu, tzn. przebiegać to powinno według schematu: wczytaj dane z pliku, utwórz obiekty w programie, renderuj scenę, zapisz do pliku *.png, odczytaj następny plik z danymi. Potrzebne mi to by zrobić animację (pliki składam w mencoderze).

Jestem początkujący w temacie grafiki 3D. Z tego co się zorientowałem, w Blenderze jest mozliwość wczytywania własnych skryptów w Pythonie. Czy byłoby to możliwe w moim przypadku? Chodziłoby o to by w pętli wczytać x, y, z i w tej pozycji utworzyć cylinder o danej orientacji z(z_x, z_y, z_z). Powtórzyć to wszystko dla każdego cylindra, ustawić światło itp., zapisać do png i przetworzyć kolejny plik z danymi.

Czy myślę poprawnie? Czy może istnieją jakieś bardziej efektywne metody na wizualizację tego typu obliczeń? By nie być gołosłownym zamieszczam kilka screenów o co mi konkretnie chodzi. Pewnie w Blenderze albo innym profesjonalnym programie wyglądało by to lepiej.

fig01.png

fig02.png

fig03.png

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam

G. Kondora

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 564
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W blenderze bez problemu. Z tego co pamietam na angielskich wikibooks jest kilka rozdzialow o skryptach, przeczytaj a zrobisz;)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności