Napisano 9 Maj 200420 l Mam pewien problem odnosnie odbic uzywajac final render stage-1 z sp2 (3ds max 6). Zgodnie z tutorialem zamieszczonym na stronie http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs135/hdri.htm dostosowalem wszystkie ustawienia materialow, inna jest tylko mapa HDR, (ale to chyba nie powinno miec wplywu), jednak w moich renderach nie ma w ogole odbic! nie wiem juz czego moze byc to wina, grzebalem w ustawieniach, ale niczego sie nie doszukalem. dla zobrazowania przesylam moj render. Czy ktos moze kiedys spotkal sie z podobym problemem ?
Napisano 9 Maj 200420 l Niestety dalej lipa. 1. Juz wczesniej mialem zaznaczone pole HDR wiec to nie to. 2. Wlasnie, dlaczego musi byc to material fr-advance ? w tutorialu jest chyba zwykly fr. Mimo tego zmienilem material na adv i dalej nic...moze dltego wlasnie ze... 3 ...nie wiem ktore paramtery ustawic w reflection. czy moglbys mi podac dokladna nazwe zakladki i nazwy paramerow jak mniemam jest ich 3 ? Czy jest to zakladka advanced reflections i parametry ? Jesli chodzi o fresnel, to w materiale fr-adv w zakladce wlasnie advanced reflections jest pole \"advanced fresnel\" czy o to pole chodzi ? hmm...zastanawiam sie czy nie jest to blad maxa lub mojej ver fr. ciagle przy przelaczaniu opcji w materiale mi sie zawiesza i zamyka maxa.
Napisano 12 Maj 200420 l Ja to robie tak podciagnij reflections IOR do poziomu 5 a wogole to pobaw sie z tym parametrem no i color w reflect na bialy
Napisano 13 Maj 200420 l O widzisz :) dziekuje!!! chodzilo wlasnie o bialy reflect. To zalatwia sprawe :) Ze tez na to wczesniej nie wpadlem. Dziwi mnie jednak dlaczego odbic nie widac jesli uzywam zwyklego materialu (musi byc advanced)