Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie do architektów odnośnie obliczania kubatury, mianowicie mam domek którego kubatura bez tarasu wynosi 988 m3, a z tarasem 1045m3, powyżej 1000m3 projekt musi iść do konstruktora by podpisał konstrukcje, czy można nie wliczać drewnianego tarasu do kubatury, nie jest on ani zakryty ani nie ma balustrad.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 14,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

kubaura to miara pojemności i objętości wyrażana w metrach sześciennych a taras jest płaski.....

Napisano

z warunków technicznych...

§ 3.

24) kubaturze brutto budynku - należy przez to rozumieć sumę kubatury brutto wszystkich kondygnacji, stanowiącą iloczyn powierzchni całkowitej, mierzonej po zewnętrznym obrysie przegród zewnętrznych i wysokości kondygnacji brutto, albo między podłogą na stropie lub warstwą wyrównawczą na gruncie a górną powierzchnią podłogi bądź warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu nad najwyższą kondygnacją, przy czym do kubatury brutto budynku:

a) wlicza się kubaturę przejść, prześwitów i przejazdów bramowych, poddaszy nieużytkowych oraz przekrytych części zewnętrznych budynku, takich jak: loggie, podcienia, ganki, krużganki, werandy, a także kubaturę balkonów i tarasów, obliczaną do wysokości balustrady,

z PN-ISO 9836:1997

5.2.1.5 Wnęki i pilastry wykonane dla celów konstrukcyjnych lub estetycznych, wyprofilowania i inne drugorzędne elementy (np. schody zewnętrzne, zewnętrzne rampy i pochylnie, zadaszenia, markizy, poziome osłony przeciwsłoneczne, wysunięte części dachu, kominy dachowe, urządzenia uliczne) nie są uwzględniane.

ps: wg. normy PN-69/B-02360 już się wlicza, ale chyba nie jest aktualna :)

Ja bym nie wliczał. W domku i tak nikt nie sprawdzi.

Edytowane przez peter_muler