Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie!

Do czego służy prepass size? Mam scene skladajaca sie z 18 faceów a renderuje sie kilkanascie minut i to z bledami!!! W dodatku material to zwykly standart prosto z edytora. Co sie dzieje? Jest parametr, który drastycznie wydłuża czas renderingu? (800X600). I jeszcze jedno: Co zyskujemy przypisując materiały typu fr? Przy mat. standart generowana jest GI... (tak mi sie wydaje). Gubie sie w tych wszystkich ustawieniach...

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

K.jansen, dzieki. Niestety to wszystko mam w \"podreczniku uzytkownika\" ;). Ale ja bym chcial w ludzkim jezyku i tak na chlopski rozum (\"ciemnosc cienia\" itp.). A nie tam od razu WENUS Z MILO i to po ichniemu...

Pozdro

Napisano

Troche dziwne mi sie wydaje ze kilka fejsow moze sie wyliczac tak dlugo?!

A moze przypadkiem wlaczyles silnik Brute Force zamiast fRender? Brute force baaaardzo drastycznie wydluza rendering - to tak gdybys ustawil maksymalne parametry w silniku fRender.

Prepass im wyzszy - tym wyzsza jakosc symlacji GI - mniej niepozadanych artefaktow swietlnych jak to ladnie napisano w instrukcji:) . Ale zwiekszenie prepass z 1/4 do 1/2 lub 1/1 wcale nie wydluza czasu solucji GI az dwu czy cztero krotnie, zdarzalo mi sie nawet ze miedzy 1/2 a 1/1 roznica wynosila zaledwie kilka / kilkanascie sekund!

Poza tym znaczace wydluzenie czasu solucji GI powoduje zwiekszenie:

Balance - powyzej 85~90 % jest jusz bardzo dlugo!

No i oczywiscie zwiekszenie Density (min/max) + RH Rays - te parametry sa ze soba powiazane...

I jeszcze Adaptive Quality - powyzej 50% tez niezle spowolni - to parametr odpowiedzialny za dodatkowe korygowanie / poprawianie GI w mniej eksponowanych miejscach czy detalach (tak na chlopski rozum).

Moze poczytaj kilka tekstow na mojej stronie - 100% praktyka + troche teorii (sorry za reklame) :P

tyle moge doradzic majac tak ogolne pytanie.

pozdrowionka

Marek