Gość Pcarc Napisano 11 Lipiec 2010 Napisano 11 Lipiec 2010 (edytowane) Witam Obszukałem forum natomiast konkretnej odpowiedzi nie znalazłem, jeśli temat już gdzieś istnieje to wybaczcie za zaśmiecanie. Już od jakiegoś czasu siedzę w grafice i co jakiś czas przysiadam do maxa, tym razem nie wiem gdzie znaleźć efektu poświaty. Zapewne nie jest to skomplikowana rzecz, ale nie jestem pewien czy sprawę załatwić może lens effect (glow) z odpowiednimi parametrami. Sęk w tym, że zależy mi na tym by poświata ukazała się nie tyle co w miejscu gdzie znajduje się emiter lecz tam gdzie istnieją największe kontrasty w scenie, a liczba tych poświat jest nieokreślona, obliczona wobec liczby tych miejsc w których powinna istnieć.. Może to trochę skomplikowanie zabrzmiało także sorka, sprawa jest prosta jak banan....hm...no może to złe porównanie:) Może jest to kwestia odpowiedniego parametru w volumelight ? Poniżej przedstawiam swoją prostą scenkę przedstawiającą mój problem Po prawej to render świeża bułeczka z maxa, Po lewej postprodukcja poświaty na około okna (nie chodzi o istniejący volumelight), czyli efektu który chciałbym uzyskać bezpośrednio w maxie . aa zapomniałbym, używam mentala. Z góry dzięki za pomoc i wszelkie wskazówki :) Edytowane 11 Lipiec 2010 przez Pcarc
maciekG Napisano 12 Lipiec 2010 Napisano 12 Lipiec 2010 pod F10 ustaw sobie glare jako shader w output..w opcjach renderera...potem możesz go przeciągnąć do material editora (instance) i dostroić parametry... powinno dać radę 1
Rekomendowane odpowiedzi