Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Obszukałem forum natomiast konkretnej odpowiedzi nie znalazłem, jeśli temat już gdzieś istnieje to wybaczcie za zaśmiecanie.

Już od jakiegoś czasu siedzę w grafice i co jakiś czas przysiadam do maxa, tym razem nie wiem gdzie znaleźć efektu poświaty. Zapewne nie jest to skomplikowana rzecz, ale nie jestem pewien czy sprawę załatwić może lens effect (glow) z odpowiednimi parametrami. Sęk w tym, że zależy mi na tym by poświata ukazała się nie tyle co w miejscu gdzie znajduje się emiter lecz tam gdzie istnieją największe kontrasty w scenie, a liczba tych poświat jest nieokreślona, obliczona wobec liczby tych miejsc w których powinna istnieć.. Może to trochę skomplikowanie zabrzmiało także sorka, sprawa jest prosta jak banan....hm...no może to złe porównanie:)

Może jest to kwestia odpowiedniego parametru w volumelight ?

Poniżej przedstawiam swoją prostą scenkę przedstawiającą mój problem

Po prawej to render świeża bułeczka z maxa,

Po lewej postprodukcja poświaty na około okna (nie chodzi o istniejący volumelight), czyli efektu który chciałbym uzyskać bezpośrednio w maxie .

vlightzest.jpg

aa zapomniałbym, używam mentala.

Z góry dzięki za pomoc i wszelkie wskazówki :)

Edytowane przez Pcarc

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 797
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

pod F10 ustaw sobie glare jako shader w output..w opcjach renderera...potem możesz go przeciągnąć do material editora (instance) i dostroić parametry...

powinno dać radę