guru Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Wie ktos jak z pomoca komendy wyczyscic zmienne,funkcje itd z maxa?
CgBartosz Napisano 16 Lipiec 2010 Napisano 16 Lipiec 2010 a co to znaczy wyczyscic ? Chcesz aby wybrane zmienne i funkcje byly undefined ?
guru Napisano 16 Lipiec 2010 Autor Napisano 16 Lipiec 2010 no tak. Ale nie wybrane tylko te ktore ja zdefiniowalem i max o nich pamieta.
Gość Gosc Napisano 16 Lipiec 2010 Napisano 16 Lipiec 2010 ale jak zdefiniowales? jako persistent global variables? cyz o co chodzi? w funkcjach same sie usuna, globale podefiniowane lokalnie (::) musisz recznie usuwac (.remove), persistent variables maja metode .removeAll()
CgBartosz Napisano 16 Lipiec 2010 Napisano 16 Lipiec 2010 (edytowane) Wydaje mi sie, ze max nie ma pojecia ktore zmienne zdefiniowales, ktore zdefiniowaly pluginy, itp... Sam fakt ze chcesz to zrobic swiadczy o tym ze zle zorganizowales swoj program. Mozna na przyklad stworzyc strukture interfejsu i w niej rejestrowac funkcje ktore znajduja sie zakresie globalnym a po rejestracji kasowac zmienna globalna przypisujac do niej wartosc undefined. na przyklad tak: fn bla = ( print 1 ) struct Interfejs ( bla ) MojInterfejs = Interfejs() MojInterfejs.bla= bla bla = undefined MojInterfejs.bla() Czyli generalnie robisz to o czym piszesz ale w trakcie budowania skryptow a nie po stworzeniu :) Edytowane 16 Lipiec 2010 przez CgBartosz
guru Napisano 16 Lipiec 2010 Autor Napisano 16 Lipiec 2010 Chodzi ni o zwykle znienne albo funkcje ktore definiuje i max je sobie przechowuje az do zrestartowania 3ds max (nie przez przycisk reset:P). W sumie nie pomyslalem by je usuwac zaraz po np zamknieciu rollouta:P. Nie jestem jeszcze zaznajomiony ze strukturami najlepiej ale cos poczytam w helpie albo przy zamknieciu rolet bede dawal undefine o wykorzystywanych funkcji. Myslalem ze jest cos takiego ze smieci usuwa z maxa. Dzieki za pomoc:)
CgBartosz Napisano 16 Lipiec 2010 Napisano 16 Lipiec 2010 W rolloucie mozesz definiowac zmienne i funkcje lokalnie. Nie ma wtedy potrzeby ich usuwania. Istnieja tak dlugo jak rollout.
Rekomendowane odpowiedzi