simontg Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Witam wszystkich.Jestem nowy na forum. Zanim napisałem tego posta przeglądnąłem kilka forum czzy ktoś już miał podobny problem i niestety nie znalazłem. Mam pewien problem z kartą grafiki.Prblem polega na tym że nie mogę ustawić jej na AGP 8X.Posiadam płytę głowną Epox 8RDA3I i kartę graficzną HIS Excalibur Radeon 9200 256MB 128bit . Moja karta graficzna chodzi na AGP x4 i szybki zapis wyłączony (bieżącu status : Wył.) W biosie płyty mam ustawione: AGP 8X Support na Enabled AGP Fast Write Capability na Enabled AGP Frequency na Auto AGP Aperture Size NA 256 MB ( chociaż nie wiem co to znaczy ?). Może jakieś dodatkowe funkcje należy jeszcze w biosie zmienić.Byłbym BARDZO wdzięczny za pomoc.
MeG Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 sprobuj zrobic update strownikow do karty graficznej sprobuj wrzucic catalyst driver ( to referencja dla wszystkich kart ati ) choc piszesz ze juz wrzucilessterowniki sprobowales z maibordem najnowsze wrzucic?
simontg Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Mam spróbować wrzucić nowsze sterowniki z płyty głownej ?? Spróbuję i dziękuję za radę
dirty Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 bardzo dziwny problem... hmm.... zrob jak MeG mowila... przede wszystkim zaktualizuj sobie BIOS + najnowsze stery od grafy. byc moze jest to jakies fizyczne uszkodzenie portu/plyty/grafy... ale jak mowie sciagnij najnowszy bios + nowe catylysty ew. omegi.. prawda jest taka ze agp 8 to chwyt marketingowy i nie ma absolutnie zadnej roznicy miedzy ta sama karta na agpx4 a agpx8... pzdr ps. agp aparture size okresla ile pamieci moze zostac przydzielone do karty graficznej. zalecam ustawic max na 128mb, a najlepiej na 64mb lub nawet 32. masz 256 mb na karcie wiec wiecej niz 64 mb mija sie z celem. ustaw to sobie na 64mb.
simontg Napisano 21 Maj 2004 Autor Napisano 21 Maj 2004 Problem rozwiązałem.Dziękuję wszystkim za pomoc.Prblem tkwił w tym iż mam Athlona i musiał dograć dodatkowy sterownik do portu AGP.Karta chodzi teraz na 8X ale jeszcze nie wiem jak zrobić \"szybki zapis\" no chyba że karta tego nie obsługuje.W biosie mam ustawione AGP Fast Write Capability - Enabled Znajomy zasugerował że może moja płyta tego nie obsługuje ale w takim razie po co mi taka opcja w biosie ?Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki ;pomoc
MeG Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 sprawdz na stronie producenta ( mysle ze beda mieli dokladne specyfikacje twojej karty) tam sobie mozesz sprawdzic czy ma szybki zapis .. ja tez poszukam czegos wiecej
dirty Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 fast writes to taki dziwny wynalazek nvidii nieobslugiwany przez radki. defaultowo dziala tylko na kartach z santa clara. czemu jest ta opcja w kazdym biosie i sterach? nie mam pojecia. wiem, ze czesto tylko sprawia wiecej klopotow niz pozytku. wiec wylacz to po prostu. jak chcesz koniecznie to zainstaluj omegi bo catalysty tego nie obsluguja... ogolnie jest bezuzyteczne dla kart ati, a zaloze sie ze to wlasnie wlaczone fast writes bylu przyczyna niewykrywania agpx8 u ciebie. fast writes przyspieszaly troche dzialanie gier w niskich rodzialkach ale tylko na kartach nvidii. ogolnie powinienes zapomnienc o fast write. pzdr
bawarski iluminata Napisano 24 Maj 2004 Napisano 24 Maj 2004 napisał dirty fast writes to taki dziwny wynalazek nvidii nieobslugiwany przez radki. defaultowo dziala tylko na kartach z santa clara. czemu jest ta opcja w kazdym biosie i sterach? nie mam pojecia. wiem, ze czesto tylko sprawia wiecej klopotow niz pozytku. wiec wylacz to po prostu. jak chcesz koniecznie to zainstaluj omegi bo catalysty tego nie obsluguja... ogolnie jest bezuzyteczne dla kart ati, a zaloze sie ze to wlasnie wlaczone fast writes bylu przyczyna niewykrywania agpx8 u ciebie. fast writes przyspieszaly troche dzialanie gier w niskich rodzialkach ale tylko na kartach nvidii. ogolnie powinienes zapomnienc o fast write. pzdr ale daje przyost mocy karty. wynalazek nvidi, ale bardzo przydatny, a dlacego jest w bisie, bo gdyby go nie bylo to userzy nvidi niemogliby tej opcji wlaczyc. podow jest prosty jest, bo moze byc uzyte.
dirty Napisano 24 Maj 2004 Napisano 24 Maj 2004 nie wiem czy taki przydatny, na moim ti4200 nie zadnego znaczenia czy wl czy wyl (chociaz mam wl taki na wszelki wypadek...) a wiem ze moze powodowac duzo problemow, szczegolnie na radkach edit: a to ze jest w biosie to glupia sprawa bo nie kazdy ma gf\'a a funkcje te mozna rownie dobrze wl/wyl na poziomie sterow...
bawarski iluminata Napisano 24 Maj 2004 Napisano 24 Maj 2004 ale tu muszisz odblokowac opcje bramek logicznych mozesz to wlaczyc tylko z poziomu biosu. na poziomie serow nie mozesz, mozesz wylaczyc, ale tylko jak masz waczone w biosie. aby dzialalo musisz miedc wlaczone i w biosie i w sofcie.
simontg Napisano 26 Maj 2004 Autor Napisano 26 Maj 2004 MeG : Szukałem na stronie producenta www.hightech.com.hk i niestety nic nie wspomniano na temat Fast Writes no chyba że jestem ślepy ;-( bawarski iluminata : W biosie mam włączone Fast Writes tylko w sterownikach nie da się tego zmienić.Gdy zmienię na Wł. to prosi o restart no i gdy sparwdzam po wczytaniu systemu to dalej jest Wył.
dirty Napisano 26 Maj 2004 Napisano 26 Maj 2004 czytac nie umiesz?? wylacz to w biosie i bedziesz miec swiety spokoj! zreszta robta co chceta, mi to wali, nie moj sprzet.
Rekomendowane odpowiedzi