MareG Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 No wlasnie nietypowy, bo pewnie nikomu innemu sie nie przytrafil... No ale podziele sie:) Mam (mialem) nagrywarke LiteON 52x32x52 nagrywalem plyty (muzyczne) na CDR i CDRAudio z predkoscia 2x i x4 (Clone CD lub Nero) - moj stary CD bez problemu je czytal... Ale nowy odtwarzacz z wyzszej polki odmowil czytania :( Jednak bez problemu czyta inne CD-Ry (niekoniecznie typu CDRAudio) nagrywane na LG 24x10x32 oraz na jeszcze starszej LG 12x8x ilestam. Wywnioskowalem, ze nagrywarka LiteON jest do bani - bo tych plytek nie czytal nawet \"wszystkozerny\" Technics w pracy! Zamienilem wiec wspanialomyslnie nagrywarke na LG 52x32x52 i co? (i co i nie wiem kto dzwoni!!! :D ) no wlasnie i moj wybredny CD takze nie czyta nagrywanych na niej plytek... Oki oki - zamienie sobie nagrywarke na starsza z pracy wiec swiat sie nie zawalil, ALE Czy komus tez sie cos podobnego przytrafilo? Czy to ma utwierdzic mnie w przekonaniu ze najnowsze / najszybsze nagrywarki, ktore tak swietnie wypadaja w testach gazetowych zapisuja plyty Audio jakims hybrydowym formatem \"nieczytelnym\" dla niektorych odtwarzaczy? Oczywiscie nie biore pod uwage odtwarzaczy ktore w ogole nie czytaja zadnych CDR... to tyle pozdro
dirty Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 hmmm, mam liteona 52x24x52, nagrywam muze na cd-r z predkoscia x52 i moja stara, zwykla wieza philipsa czyta je bez wiekszych zgrzytow. czasami ino trzeba pare razy zaladowac plytke zeby laser \'zaskoczyl\' ale ogolnie raczej bez problemow...
MeG Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 ja milam liteon a 24x10x40 i w ogole plytek muzycznych nie czytal nie wazne czym jak szybko ... hmm w sumie to mnie to kiedys wsciekalo teraz to na dvd wciskam mp3 ile sia na jedna da i tyle i do dvd playera ... hmm a to co mowisz mareg to prawda milam kiedys nagrywarke ktora ciagnela 8x i plytki muzyczne byly ok zadnych problemow albo stare scsi 2x tez wypalal swietnie muzyzne cd ...hmm dzuo prawdy powiedziales mareg tez to zauwazylam co do dvd nagrywarek to ci nie powiem jak to wyglada bo nie probowalam mysle ze te stara i tak byly lepsze w przypadku cd z muzyka ... pozatym jednym lubie liteona i lg zawsze mozna skombinowac stara nagrywarke tylko do plytek z muzyka :)
Yansen Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 Dziwne że przy niskich prędkościach nie działa... Ja mam LiteOn 48x i CD-RW w diskmanie sony działa: 4x nagrywam płytę kasując quick-erase za ok 5 razem zaczynają się schody więc trzeba full-erase i znowu wszystko ok - płyta 12x ale diskman czyta tylko te nagrane 4x ... Niezbadane są wyroki nagrywarek....
MareG Napisano 19 Maj 2004 Autor Napisano 19 Maj 2004 A wiec juz wszystko jasne - moj CD toleruje jedynie plytki nagrywane na mojej najstarszej nagrywarce ktora pelni honory w pracy - LG 12x8x32 i chwała jej za to najwyższa! Nagrywam na bardzo wdzięcznych plytkach TDK D-View Colour... z predkoscia x4. pozdro - zaprawiony w bojach M. G.
bawarski iluminata Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 cala gra rozgrywa sie o to jak zapisywane sa dane na cd. nagrywark to urzadzenia zbudowane pod zapis danych podkreslam DANYCH a przez to rozumiem pliki dokumenty itd, a te jak wiemy sa objet pewnym kodem , ktory poprawia nam bledy w nagrywaniu (tak bledy) kody te poprawiaja i wychwytuja te bledy i z danymi nie ma problemu. teraz zabawa dlaczego mozemy tak szybko nagrywac? otoz im szybciej niestety mniej dokladniej o ile z danymi to przejdzie to z adudio juz mniej bo tam mamy ciagly strumien anych i kazde przeklamanie jest interpretowane jako dzwiek, a jak jest duze to juz nie ma dzwieku.... dlatego radzilbym nagrywanie audio( jezeli komus zalezy na jakosci/mozliwosci odczytu:-/) na malych predkosciach , w sumie to 8 jest chyba optymalna choc ja nagrywam najczesciej na 4 i wierzcie mi jest roznica miedzy 4 a np 24 i to duza.... przeczytalem o klopotach przy 4 i hmmm...... nie jest tez tajemnica ze starsze nagrywary mialy lepsze dokladniejsze uklady- soczewki z krysztalu a nie pastiku, - jeden z kilku przykladow ale dlaczego tak dokladnie jest to juz nie wiem
Rekomendowane odpowiedzi