Napisano 11 Sierpień 201014 l Witam Musze złożyć i w niedługim czasie nabyć nowy zestaw do obróbki grafiki 2d / realtime 3d (IRAY itp)/video. Głównie AE/3DS MAX. Ma to starczyć na komfortową pracę przez 2-3 lata. Przedział cenowy ~25tys za pudło i monitory. Od paru dni robię research uwzględniając w tym nasze forum. Niemniej zrodziło mi się kilka pytań na które nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi. Stąd prośba o wasze opinie. Opierać o architekturę 2x Xeon E5530 (może 5550?) czy może starczy jedynak z serii i7 -980X a może jeszcze co innego. MB - Od wyboru procesora zależy niejako dobór MB ;] GPU - PNY QuadroFX 3800 PCI-Ex16 RAM - 16 lub 24 GB - opierać się o kości 2gb czy 4 gb? te zależy niejako od ilości gniazd na MB HDD - 4x Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II) do tego pewnie kontroler raid obudowa - sprawdzona SilentiumPC Gladius 600 Pure Black zasilacz- Chieftec BPS-850C 850W chłodzenie prócz 3 dodatkowych fanów 120mm Prolimatech Megahalems Fander Edition na cpu Monitory - 2x NEC MultiSync PA241W(trochę droga opcja) lub 2x HP 24" LP2475w lub 1x HP VM617A4 Rzutnik BenQ w600 lub Epson EH-TW450 uff... pozdrawiam i z góry dzięki za opinie. To duże zakupy i warto jak najlepiej wydać każdy grosz. barkacz _BB Edytowane 16 Sierpień 201014 l przez the_fgdf
Napisano 16 Sierpień 201014 l WItam.. No jesli to ma byc mega wydajne i do pracy/ montażu "realtime" to 2x Xeon bedzie dużo ciekawszym rozwiązaniem(czy to na płycie EVGA czy innej..) . CO do RAMu , lepiej jak jest mniej kośći niż wiecej.. lepiej 6 modułów po 4GB niż 12 po 2GB, .. mniejsze prawdopodobieństwo że któraś kość bedzie odstawać parametrami/jakością od innych zakłócając prace w trybie wielokonałowym. CO do HDD.. - to hmm, myślisz ze potrzebujesz tyle miejsca , bedziesz pracował na nieskompresowanych(RAW) materiałach video? ,, Seria dysków jest dobra lecz bym sie nei odwazył ich 4rech łączyć w RAID-0 który możliwe miałeś na myśli... Kontroler RAID jest juz na płycie głównej. Zasilacz bym dał pożądniejszej marki do takiej stacji roboczej.. coś od Enermaxa pewnie bym wybrał ew. Corsair... PS: na forum o 3ds max należałoby pisać poprawnie nazwę tego softu ;) "3D MAX" - Twoja wersja i jeszcze paru osób na tym forum ;)
Napisano 16 Sierpień 201014 l CO do HDD.. - to hmm, myślisz ze potrzebujesz tyle miejsca , bedziesz pracował na nieskompresowanych(RAW) materiałach video? ,, Seria dysków jest dobra lecz bym sie nei odwazył ich 4rech łączyć w RAID-0 który możliwe miałeś na myśli... Kontroler RAID jest juz na płycie głównej. Moim zdaniem kolega miał na myśli raczej RAID 10 co w przypadku 4x1TB jest rozwiązaniem najrozsądniejszym i sen spokojniejszy.Nie trzeba pracować na RAW'ach żeby zapchać dysk,wystarczy dłuższa animacja z maxa w rpf z kilkoma kanałami czy porządniejsza symulacja.A jeśli to ma być na 2-3lata to ja bym brał SATA III. Edytowane 16 Sierpień 201014 l przez ApaczoS
Napisano 16 Sierpień 201014 l Nie oczywiście najlepiej dyski z serii SATAIII juz brać... Nigdy nie robiłęm animacji z MAXa w rpf.. nie wiem.. ale symulacje fluidów, dymu wiem ile potrafią zajmować.. :)
Napisano 16 Sierpień 201014 l Autor Dzięki za odpowiedzi. Na wstępie pragnę sprostować, że mowa oczywiście o 3DS max -s ucieło przez zwykły przypadek :=. Zastosowanie dość uniwersalne ale krąg bardziej zaawansowanych/obciążających obliczeń. Render/symulacje/real time/video - osobno i razem. Konfiguracja RAID to 10. Z Sata III nie wiem czy są już jakieś sprawdzone konstrukcje i czy stosunek zysk/ryzyko wobec SATA II oraz korzyść przy zastosowaniu RAID jest na tyle przemawiająca – raczej minimum ryzyka. Z płyt wpadły mi w oko: SUPERMICRO X8DTI-F BOX – tutaj obudowa EATX ASUS Z8NA-D6C Dual LGA 1366 EVGA SR2 -warta tej różnicy w cenie? Z zasilaczy może i racja nie ma co groszy zł oszczędzać zmienię na Enermax Revolution85+ 950W Odnośnie procesorów trochę nurtuje mnie jeszcze kwestia "jeśli dual to..." Xeon z serii X czy E – pytanie czy 2 rdzenie, 4 mb cache i magistrala pamięci 1333 jest warta tych pieniędzy (pomijam pobory mocy, jako nieistotne kryterium). X5650 E5640 Lub taniej E 5530 Z góry dzięki _BB Edytowane 16 Sierpień 201014 l przez the_fgdf
Napisano 17 Sierpień 201014 l powiem tak . X5650 oferuje nieco ponad 50% wyższa wydajność od E5640 :) . Czy to sie opłaca biorąc pod uwagę różnice cen, odpowiedz sam sobie :) Płytki dobre. celowałbym w ASUSa jesli EVGA odpada.. Zasilacz dobrze wybrany :)