Gość Ania_L Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Witam Od jakiegos czasu interesuje sie modelowaniem 3D, w zwiazku z tym obywam sie z 3d Max. Niestety dosyc czesto natrafiam na problemy. Mam nadziej ze ktos mi to wyjasni: 1 I tak, nie wiem dlaczego ale wywala mi bitmape w postaci png lub jpg, ktora zajmuje 40 mb. czasami nie chce mi jej nawet zaimportowac. ("memory error") mam 4GB ramow wiec to nie moze byc problem sprzetowy. mozliwe ze musze cos ustawic w opcjach ale nie wiem co. jeszcze co do oprogramowania to korzystam z 3d max D. 2009 sp1 x84 i vray sp2. mozliwe ze cos przestawilam :) prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ania_L Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 a moze wie ktos jak przydzielic wiecej ram do 3d maxa. wiem jak dla samego vraya (renderu) ale nie wiem jak samego 3d maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Bitmapa zajmuje tak naprawde o wiele wiecej w pamieci niz skompresowany plik, jesli chcesz ją wyswietlac w viewporcie to obciaza to ram karty graficznej, mozliwe ze poporstu nie wydala. Szczerze nie wiem po co 40 megowe bitmapy ladowac do maxa. Co do przydzielania ramu, tym juz sie zajmuje sam windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ania_L Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 dokladnie dostaje taki komunikat: "failed to allocate filter tables for this bitmap. not enough memory. this bitmap my render incorrectly." abstra***ąc po co umieszczac taka bitmape, to mimo to nie powinien wystepowac taki blad. mam karte graficzna kupiona 2 miesiace temu, obslugujaca DirectX 11, karta Radeon HD 5670 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi