Napisano 22 Październik 201014 l Witam, dopiero zaczynam zabawę z Maxem oglądałem duzo róznych tutoriali dla początkujących i jakaś wiedzę juz posiadam. Natrafiłem na taki problem: gdy tworzę jakiś obiekt np. plane, box i wchodzę na jego właściwości praktycznie wszystkie opcje są szare (czyt. nie aktywne). Co z tym zrobić, jak zaradzić ?
Napisano 22 Październik 201014 l ale chodzi że przed edycją? pokaż screena z command panel, bo sie nie spotkałem jeszcze z czymś takim jeśli dobrze rozumiem. bo jeśli w jakim trybie edycji (eidtmesh;poly;patch) to aby opcje były aktywne musisz wybrać co chcesz edytować, wierzchwołki krawędzie czy poligony( bo ja widzę tylko taką możliwość "szarych opcji").a jeśli w momencie kiedy nadajesz jeszcze podstawowe parametry jak segmenty, to się nie spotkałem z takim problemem Pozdro
Napisano 22 Październik 201014 l Autor dokładnie chodzi mi o opcje "object properties" czyli, zaznaczam np boxa PPM i mam "object properties" kilkam widze wszystko szare. Chcialem plane'a zrobic przezroczystego czyli użyć opcji "backfase cull".
Napisano 22 Październik 201014 l Pokaż screena porównam jak to u mnie wygląda może masz coś gdzies wyłączone, jak np. masz tam opcje rendering control wyłączysz renderable i znika Ci cała listo opcji w tej części okna
Napisano 22 Październik 201014 l Autor Ale głupota już doszedłem do tego co było nie tak. W każdym podrozdziale jest taki mały wklęsły przycisk "By Layer" myślałem ze to jakiś opis funkcji czy coś a tu wpadka :) Mimo wszystko dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Można zamknąć.
Napisano 22 Październik 201014 l Autor Żeby nie zakładać kolejnych wątków napisze w tym temacie. Mam kolejny problem. Chce tego plane'a pokryc materiałem. Prościej mówiąc tworze podstawę do modelowania autka. mam powycinane blueprinty wklejam boczny widok jest wszystko pięknie tylko materiał jest strasznie rozmyty jak bym zmienił jego rozdzielczość na 10 razy większą. Dlaczego tak się dzieje ?
Napisano 22 Październik 201014 l Customize ->Preferences->Vievports->Configure Driver i ustaw tak Moze samochód na pierwszy raz to trochę trudna rzecz , uprzedzam że można się zniechęcić. Ale powodzenia :)
Napisano 22 Październik 201014 l Autor Dzięki. Masz racje można się zniechęcić ale można się tez dużo więcej nauczyć. Ja lubię zaczynać od trudnych rzeczy :) html'a zaczynałem od razu z css i jakoś mi poszło, zobaczymy jak będzie z Maxem :)