Napisano 30 Grudzień 201014 l Jestem na etapie początkowym 3dstudiomaxa (podstawy modelowania, modyfikatory, ustawienia świateł). Interesuje mnie wyjaśnienie kilku pojęć dotyczących renderowania: mental ray, vray. Teoretycznie wiem że są to silniki renderujące: wbudowany (mental ray) i wtyczka (vray, maxwell). Pytanie brzmi: - jaka jest między nimi różnica? - na czym lepiej pracuje się przy wizualizacjach arch? - czy jest sens nauki tego renderowania przy użyciu mental ray? Edytowane 30 Grudzień 201014 l przez tweety
Napisano 30 Grudzień 201014 l - jaka jest między nimi różnica? jeden sie zaczyna na "m", drugi na "v". A tak serio, to zalezy z ktorej strony patrzysz. - na czym lepiej pracuje się przy wizualizacjach arch? vray przyjol sie jako standard do vizek, ale w ostatnich wersjach mental calkiem niezle nadgonil. - czy jest sens nauki tego renderowania przy użyciu mental ray? tak. Zwlaszcza jesli pozadnie podejdziesz do tematu, zrozumiesz o co biega z samplowaniem itp, to duzo wiedzy przenosi sie miedzy rendererami. I z łaski swojej, nie utrudniaj ludzią zycia i nie pisz czarnym na ciemno szarym tle. pozdrawiam