Napisano 25 Styczeń 201114 l Witam.Potrzebuję pomocy odnośnie pracy w 3ds max przy użyciu rendera Vray. Nie wiem jakie trzeba zmieniać ustawienia aby zaobserwować zmianę jakości obrazu względem czasu renderingu.Muszę zminić 3 takie ustawienia. Scena składa się z: -marmur podłogi -marmur ściany -drewnianego stołu -szklanych kieliszków -ceramicznego wazonu z bambusami Proszę o rzeczowe wskazówki i materiały bo niczego nie znalazłem satysfakcjonującego.
Napisano 25 Styczeń 201114 l Vray za słaby na fotorealizm, takie rzeczy to tylko mental, indygo albo Maxwell.
Napisano 25 Styczeń 201114 l a tak serio, to o co ci chodzi w pytaniu? Bo jedyne co zrozumialem to to ze chcesz znac 3 parametry ktorych zmiana wplynie na czas renderu. To tak na przyklad: anty aliasing, GI i samplowanie materialow.
Napisano 25 Styczeń 201114 l Autor może o nie chodziło,nie jestem jakimś specjalistą w tym dlatego się pytam. mam scene i muszę zrobić rendery z różnymi ustawieniami i pokazać jak się zmienia sie wynik po zmianie ustawień, np.zmieniam parametr pieciokrotnie i wybieram która wartość jest najlepsza w stosunku do czasu renderingu a pliku wynikowego.bo jest taki próg dla którego zmiana wartości nie poprawia obrazu a rendring może znacznie się wydłużyć. które parametry powodują zauważalną zmianę szkła,porcelany,drewna??
Napisano 26 Styczeń 201114 l Autor jak by ktoś miał coś do dodania to proszę pisać, każda wskazówka jest na wagę złota!!!!
Napisano 26 Styczeń 201114 l Autor nadal nie mogę się z tym odnaleść. może ktoś mi powie które to ustawienia i gdzie trzeba zmieniać??? V-ray: -v-ray: Authorization -v-ray:Frame buffer -v-ray:Global switches -v-ray:Image Sampler (antialiasing) -v-ray:Adaptive subdivision image sampler -v-ray:Color maping -v-ray:Environment Indirect Illumination: -v-ray:Indirect ilumination(GIP -v-ray:Irradiance map -v-ray:Brute force GI v-ray:Caustics Settings: v-ray:DMC Sampler -v-ray:Default displament -v-ray system czy w common 3ds max 2010 v-ray Adv1.50.SP3a
Napisano 26 Styczeń 201114 l Generalnie pojecia nie mam jak szukasz i czemu nie zajzales do manuala vraya, ale wskaze ci droge. To jest manual, znajdziesz tam odpowiedzi na wszelkie twoje pytania: http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/ Jest tez tam dzial "examples" gdzie sa miedzy innymi pokazane rendery z roznymi ustawieniami i jakie to ma efekty na czasy renderu, np tu: http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_image_sampler.htm i nie zakladaj drugiego wątku o tym samym temacie, to raczej droga do wkurzenia moda a nie do dostania pomocy. pozdrawiam.
Napisano 26 Styczeń 201114 l Autor dzięki o takie coś chodziło :) drugi wątek to z desperacji :) pozdrawiam również
Napisano 27 Styczeń 201114 l Autor wyższa szkoła informatyki w Łodzi tj. praca mgr tylko niestety ciężko mi z nią idzie a temat to pomysł mojego promotora "Możliwości fotorealistycznego odwzorowania obiektów 3d"