Gość burn91 Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Witam. Jestem nowy w temacie grafiki 3d. Wybieram się na studia w tym kierunku. Nie długo będę zmieniał sprzęt i tak sobie czytam. W dziale procesory dowiedziałem się, że na szybkość renderingu w 3dsmax nie ma wpływu karta graficzna tylko procesor. Rozumie to tak, że nie jest używana w tym czasie a jej moc obliczeniowa się marnuję. Więc moje pytanie brzmi: Czy nie można by skorzystać z CUDA nvidia aby wspomóc procesor przy renderowaniu? Czy ktoś się już z tym bawił? Wiem, że obróbke filmu np. z 800x600 na fullhd procesor e8400 wykonywał około godziny a gtx280 na CUDA zrobił w niecałe 20 minut. Czy w renderingu również się to sprawdzi? Pozdrawiam p.s.Nie zwracajcie uwagi na moje nieprofesjonalne słownictwo, bo dopiero zaczynam :)
mirach Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Hej, powoli pojawiaja sie renderery wykozystujace GPU. Wpisz sobie "gpu renderer" w google i troche mozna znalesc. Jednak jak narazie rendering spada na procesor. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi