Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zdecydowałem, że najlepszym narzędziem do skomponowania gładkich wygiętych płaszczyzn będzie NURBS surface. I tu mam problem, bo chciałbym nadać tej powierzchni grubość, ale nie wiem jak :(. pomożecie? aa mam blendera beta.

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam.

Użyj modyfikatora Solidify (zakładka z kluczem), parametr Thickness odpowiada za grubość powierzchni. Dodatkowo możesz potrzebować modyfikatora Edge split aby krawędzie materiału były ostre.

Pozdro.

Napisano

strzał w dziesiątkę, dziękuję. A jak zrobić teraz z tego zwykłą edytowalną siatkę? potrzebne mi to bo w jednym miejscu zrobiło się wybrzuszenie i chciałbym naprawić

Napisano

Jeżeli masz tylko krzywe nurbs to alt+c i opcja "mesh from curve". Mając dodany modyfikator Solidify wystarczy w jego zakładce wybrać Apply (łączy obiekt z modyfikatorem na stałe).

Napisano

a jeszcze tylko krótko - chce przekopiować obiekty do nowego pliku ze starego, ctrl c i v nie działa, więc jak się kopiuje w blenderze?

Napisano

Kopiuj/wklej odpada... ale to już wiesz. Możesz eksportować plik który chcesz użyć w innej scenie jako format *.obj (plik/export) i zaimportować w scenie docelowej. Nie wiem czy są jakieś prostsze opcje, może ktoś coś jeszcze podpowie.

Gość Buchholtz
Napisano

spróbuj File-> Append albo File-> Link wybierasz z listy odpowiedni obiekt i kopiuje ci go do Twojego projektu. Opcja Link, jeśli dobrze pamiętam powoduje, że jeśli zmienisz coś w obiekcie w bazowym to zmieni Ci się też obiekt wklejony.