Napisano 11 Luty 201114 l Witam Mam pytanie do Scanlline Renderer . Otóż renderuje animacje 3000 klatek. I tutaj pojawia się problem czy da się skrócic czas renderu na razie wynosi on 93h przy tym już komputer działa 21h;/. ? Sprzęt: Laptop: Procesor: Intel Pentium Dual Core T4300 Pamięć RAM: 4Gb Karta Graficzne: Intela(więcej niestety nie wiem;/) I czy nic mu się nie stanie bo nigdy tyle godzin nie chodził?
Napisano 11 Luty 201114 l I tutaj pojawia się problem czy da się skrócic czas renderu tak, da sie. Ale bez podania jakis detali to tylko tyle ci mozna odpowiedziec. I czy nic mu się nie stanie bo nigdy tyle godzin nie chodził? to juz zalezy od jakosci podzespolow z jakich zlozony jest komp. Oczwiscie mam nadzieje ze zapisujesz animacje do pojedynczych klatek i jak cos ci sie wysypie to poporstu zaczniesz renderowac z tego miejsca gdzie sie wysypalo, a nie do pliku filmowego.
Napisano 11 Luty 201114 l Autor niestety do pliku filmowego. Jesli jest źle przestane i zakończę rendering i od nowa na klatkach go włącze? Jeśli można powiedział byś jak? bo zielony jestem z animacji Jakie detale chcesz wiedzieć? Edytowane 11 Luty 201114 l przez maltazar
Napisano 11 Luty 201114 l Jesli jest źle przestane i zakończę rendering i od nowa na klatkach go włącze? nie rozumiem zdania. Generalnie renderowanie animacji do pliku filmowego to troche samobojstwo. Masz wrzucona kompresje (no chyba ze rendereujesz do uncompressed avi), jakiekolwiek poprawki = render od nowa itp. Dlatego o wiele lepiej renderowac do pojedynczych plikow i potem skladac. Co do ustawien, to raczej chodzi o ilosc swiatel, jakosc i rodzaj cieni, ustawienia materialow, ustawienia lightracera (jesli takiego uzywasz). Jest tego sporo i bardzo ciezko odopowiedziec na pytanie "jak zrobic zeby bylo szybciej" edit: nie wiem czy zauwazyles (czy jest to pomylka czy nie), ale na tym screenie co pokazales jest ustawione zeby animacja renderowala sie co druga klatke.
Napisano 11 Luty 201114 l Poza tym, 93h na 3000klatek to jest bardzo dobry czas. Zrób sobie folder na dysku i w polu gdzie wybierasz formę zapisu wybierz .png i zapisz do tegoż folderu. Potem w każdym sofcie do edycji video importujesz render jako sekwencję obrazów i dopiero kompresujesz, np. do QT.
Napisano 11 Luty 201114 l Autor ok dzieki za info tak zrobie:) Jesli jest źle przestane i zakończę rendering i od nowa na klatkach go włącze? chodziło że zakończe render obrazu w .avi a zaczne od nowa klatkami