Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam Forumowicze,

Jestem uzytkownikiem maxa od pewnego czasu, jednak wciaz n00bem. Korzystam z teutoriali itp ale one z reguly pokazuja co jak zrobic, nie tlumacza do czego sluza niektore funkcje, a jesli juz to w minimalnym stopniu. Wiem ze to bedzie od was wysilku wymagalo ale chcilbym prosic o wyjasnienie tych wszystkich IRO reflaktow itp Zmienienie ktorej opcji spowoduje ze np obiekt stanie sie przezroczysty, czy bedzie mial punktowe intensywne odbicie. Do czego slużą oszczegolne mapy te w Vray'u. Chcialbym rozumiec funkcje i wiedziec dlaczego z nich korzystam a nie kopiowanie uprawiac. Mozna samemu probowac ale na moim komputerze to sprawdzanie wszystkiego zajmie wieki ;/

Pozdrawiam BOB

ps. jesli uwazacie ze ten temat do niczego to go usuncie :)

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 782
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Tyle szukania i jeszcze ani razu nie natknalem sie na ta stronke, dziekuje:* Uwielbiam CIe :D

Napisano

Ja dołączę trzy pytanka:

Pierwsze: co zrobić aby viewporty się aktualizowały na bieżąco względem siebie ? Przykładowo w top view przesunę sobie jakiś obiekt, aby zmiana była widoczna w camera view muszę nacisnąć na jej okno. Wiem że coś sknociłem ale nie potrafię znaleźć receptury, albo źle formułuję pytania do google.

Drugie: czy da się rozszerzyć przybornik materiałów w maksie ? Mam tylko 4x6 materiałów dostępnych i przy skomplikowanej scenie muszę co chwila resetować by tworzyć kolejne.

Trzecie: CZY TRZEBA KONFIGUROWAĆ RAM ? Znalazłem w sieci kilka poradników jak skonfigurować ustawienia RAM dla win32. Mam MAX 2010, VRAY 1.5 i WIN7 x64. Procek na szczęście intela C2D de8200 i 4GB RAM. Podczas renderowania, przez menadżer zadań czytam iż użycie procesora 100% ale pamięci fizycznej 67%, natomiast podczas normalnej pracy w MAX około 60%. Chciałbym oczywista przyspieszyć renderowanie, czy ktoś może mi podpowiedzieć: należy coś przestawić w ustawieniach systemu, albo w MAX lub VRAY? W ustawieniach rendera wybrałem Dynamic memory limit 4096MB.