Napisano 23 Maj 201113 l Witam. Jak to zwykle bywa po paru latach zabawy... przestaje być już tak zabawnie i pora na zmiany. Potrzebuje sprzęt wydajny (cena / jakość) do zastosowań ogólno - graficznych + 3d (najczęściej Blender). Nie potrzebuję potwora i najnowszych technologi za najnowszą cenę. Postanowiłem zacząć sklejanie zestawu od: Procesor: Intel Core i7 2600k Pamięć: Patriot 3 3x4096 Viper II Sector 7 1600 Mhz CL 9.0ELK K.Graf: Xpert Vision GeForce GTX 460 Sonic 1GB DDR5 Płyta Gł.: Asus P8P67 PRO R3.0 Proszę o wasze opinie, gdyż zestaw składałem tak na rybkę, amatorsko. Docelowo chciałbym trochę podkręcić pracę procesora. Jakie wartości OC proponujecie i czy zwiększyć do nich chłodzenie + ew. jaka płyta była by do takiego zestawu lepsza. Docelowo składak w cenie około 3-3.500 tys. Pozdrawiam
Napisano 23 Maj 201113 l Autor + Obudowa Cooler Master Elite, Zasilacz OCZ ModXStream Pro 700W i dysk OCZ Vertex 2 60 GB Cena łączna zestawu 3600 zł
Napisano 23 Maj 201113 l chipsety pod 2600k nie obsluguja triple ddr, wiec 3x4GB ramu nie ma sensu, tylko parzyscie, i max 4 kosci, reszta wydaje sie byc ok... (sprawdz na stronie asusa liste kompatybilnosci pamieci, z tym asus ma problemy, a przynajmniej mial ;) moze to problem juz nieaktualny ;) ) pozdro
Napisano 23 Maj 201113 l Autor ... dzięki. Na liście nie znalazłem parzystych pamięci (8 GB) od Patriota więc może A-DATA GAMING 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9, Radiator (jest na liście dedykowanych pamięci) Jakościowo, to też chyba podobna półka ?
Napisano 23 Maj 201113 l Autor O podobnych parametrach (8 GB [2x4Gb] 1600 mhz) Na liście jest jeszcze tylko G.Skill... więc chyba lepiej A-daty.
Napisano 26 Maj 201113 l Autor ... a może lepiej poczekać na Bulldozera Jak przeczytałem ostatnio w artykuliku: "Cena drugiego 8-rdzeniowego Bulldozera jest podobna do flagowego i7 2600K od Intela" Kompa planuję zakupić w okolicach lipiec / sierpień więc ceny powinny już nieco się uspokoić... sam już nie wiem. Jakie jest wasze zdanie?
Napisano 26 Maj 201113 l Jak nie musisz teraz kupowac to poczekaj. A noz widelec okaze sie ze amd kopnie w tylek intela i bedzie w dobrej niewygorowanej cenie :), a nawet jesli wydajnosc nie bedzie az tak znaczaco wieksza lub porownywalna to ceny intela powinny chyba delikatnie sie obnizyc.
Napisano 26 Maj 201113 l tak, jak planujesz kupic pozniej to poczekaj az wyjda te buldozery, moze sie wiele zmienic, ale jak przyjdzie czas kupna to juz czekac nie warto, zawsze jest na co czekac, i moglbys czekac w nieskonczonosc ;) greets