Skocz do zawartości

Modelowanie auta - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam od kilku dni przerabiam poradnik o modelowaniu AUDI A4 1999 autorstwa użytkownika o nicku: Berger. Po raz pierwszy modeluję auto, dlatego też mam do Was kilka pytań. Autor na początku tutoriala robi ogólny zarys auta, za pomocą krzywych NURBS - ja też tak robię, tylko mam pytanie, a mianowicie:

1. Co wydarzy się gdy zrobię już ten ogólny zarys z krzywych NURBS, będę mógł użyć jakiegoś modyfikatora i uzyskam poszczególne płaszczyzny, czy po prostu będę musiał stworzyć "PLANE" i dostosowywać go do tego obrysu?

2. Jaka metoda jest najłatwiejsza dla modelowania auta, dla początkującego?

3. Z jednego tutoriala znajdującego się na tym forum

pod tym linkiem: http://max3d.pl/tut.php?id=228

Zauważyłem, że autor tworzy obrys zapomocą splin`ów, a

następnie po stworzeniu obrysu, wybiera jakiś modyfikator i pojawiają się poszczególne płaszczyzny, czy ta metoda nie byłaby szybsza?

4. Czy podczas tworzenia obrysu poszczególne linie muszą się stykać, jeśli tak to czy jest jakaś opcja w Snapie, aby można było ją wybrać i przyciągało by powiedzmy początek lub koniec danej linii do innej

(Chodzi mi tu szczególnie o NURBS)?

To już chyba wszystko o co chciałem Was zapytać. Pozdro - czekam na odpowiedzi.

• Wyświetleń 748
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.