Napisano 12 Czerwiec 201113 l Witam! Przymierzam się do zakupu komputera, który miałby mi głównie służyć do pracy graficznej. Niestety, moja orientacja w temacie sprzętu komputerowego już dawno się zdezaktualizowała, dlatego prosiłbym o pomoc w wybraniu komponentów. Zwykle korzystam jednocześnie z kilku programów pakietu Adobe, w tym After Effects. Ostatnio coraz więcej pracuję również w 3DS Maxie, zaczynam również dłubać w UDK. Generalnie idę w kierunku animacji i grafiki 3D, więc chciałbym żeby sprzęt był dostosowany głównie do tego typu pracy. W wolnym czasie sam hobbystycznie recenzuję gry, więc dobrze by było, gdyby sprzęt pozwalał też na w miarę komfortową zabawę w nowe tytuły, chociaż nie jest to priorytetem. Mój budżet to maksymalnie 5000zł. W skład zestawu nie wchodzi monitor :) Sznupałem nieco po internecie i mam kilka pytań. Jak obecnie wygląda sprawa z płytami dwuprocesorowymi? Czy wzrost wydajności jest wart uwagi i czy możliwa jest taka konfiguracja w tym przedziale cenowym? Nie jestem też pewien czy dobrze zrozumiałem, ale czy do każdego procesora należy przyporządkować osobną pamięć RAM? Zależałoby mi również na w miarę cichym i wydajnym chłodzenia - w przypadku renderowania animacji bywa, że komputer pracuje na wysokich obrotach przez kilkanaście godzin, także w nocy. Problemem jest, że w tym samym pomieszczeniu śpię i chociaż sam już nieco przyzwyczaiłem się do szumu wentylatora, to moich współlokatorów irytuje hałas ;)