Napisano 27 Czerwiec 201113 l Witam Doradzam kumplowi zakup kompa który rysuje w 3d max bardzo skomplikowane sceny (powyżej 10 mln. poly). Budżet kaski na kartę graficzną oscyluje w okolicach 800 do 1 tyś zł. W związku z powyższym mam pytańko jaką kartę graficzną wybrać tz. z której rodziny czy GeForce GTX 560 Ti czy może Radeon HD 6950 ?? chodzi głównie o wydajność. Kiedyś czytałem w jakimś poście (na tym forum) że o wydajności w viewportach maxa decyduje niby wydajność wypełniania pikseli - w przypadku tych dwóch typów kart ten parametr jest on zbliżony, natomiast wydajność wypełniania tekseli i wydajność geometryczna jest większa w przypadku Radeon-a HD 6950, ponadto jeszcze na korzyść Radka przemawia 2 Gb na pokładzie. Jak to się ma w praktyce testował ktoś z Was te karty która tak naprawdę szybciej śmiga w 3ds max 2012 ?? i czy różnica między niby jest tak naprawdę odczuwalna?? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 27 Czerwiec 201113 l przez mujas
Napisano 7 Lipiec 201113 l Witam Mam GTX 560 Ti od asusa 900Mhz overclocked w standardzie 1 gb . W maxie 2012 jest dosyć szybka , ale bardziej jest to zaleta przebudowanego viewportu maxa w 2012 NITROUS , który dużo lepiej pracuje niż view w poprzednich wersjach . Przy dużych scenach i teksturach Opencl pod vrayem RT - nie wykorzystasz , ze względu na małą ilośc ramu . Ale Radeon ze względu na swoje rozwiązania też ci w tym nie pomoże . 560 Ti trochę dziwnie zachowuje się w rozdziałce 2560x1600 w Autocadzie , znika np pasek zadań /brak windowscliping ?/ . Ale może to wina niedopracowanych jeszcze driverów . Ogólnie może być jako wydajność / cena . Ma 2 wiatraki ale działają wyjątkowo cicho .
Napisano 7 Lipiec 201113 l Ja do maxa wybrałem HD 6970, jutro powinieniem już ją mieć to potestuję. Wybrałem radeona bo ma więcej ramu przy niższej cenie i porównywalnych pozostałych parametrach co GeForce, na CUDA'ch mi nie zależało.
Napisano 2 Sierpień 201113 l Witam Czy ma ktoś może kartę HD 6950? bo ja niedawno nabyłem, wersja 2 GB i niestety muszę powiedzieć, że jak na razie jestem średnio zadowolony, żeby nie powiedzieć, że rozczarowany:/ Tylko, że to może problem jest np. w serownikach albo jakiś ustawieniach a nie w samej karcie :/ ogólnie karta działa beż zarzutu i jest wydajna, ale w maxie jest problem (zarówno w 2010 jak i 2012) mianowicie wszystkie gridy widoczne w viewportach są rozmyte, nazwy znajdujące siew lewym górnym rogu viewportu też są rozmyte, da się przeczytać ale są rozmyte, jakby ktoś na to wszystko jakiegoś blura dał;) podobnie jest np. z ikonkami na samej górze, nowa scena, otwieranie, zapis itd. i z prawej wyszukiwarka pomocy to samo, wszystko jest takie rozmyte :/ jak będę w domu to zrobię screeny i dołączę. wie ktoś co może być tego przyczyna?? karta kiepska? karta w ogóle się nie nadająca do maxa? sterowniki? jakieś ustawienia?
Napisano 2 Sierpień 201113 l mam wrazenie ze ktos pisal z podynym problemem. Sprawdz w sterownikach czy nie masz gdzies wymuszonego anty alisaingu w karcie.
Napisano 4 Sierpień 201113 l a rzeczywiście pomogło;) że też wcześniej na to nie wpadłem;) dzieki mirach:)