Napisano 27 Czerwiec 201113 l Witam. Zaczynam swoja od początku przygode z Lightwave. Kiedys jeszcze praacowalem na Amidze i czas wrócic i zaczac od poczatku. Proszę wiec o wybaczenie mi tych banalnych pytan początkującego. Moje pytanie dotyczy obencych wersji tego programu i jakie one funckej spełniają: - Z tego co sie orientuje obecna wersja to LW10. - Czym zatem jest Lightwave CORE, i czym sie różni od LW10? - Czy LW10 w wersji podstawowej zawiera łatwe możliwości/narzędzia do tworzenia fizyki? Interesuje mnie by swoje sceny niejako "zautowatysować" pod kątem fizyki. Nie bardzo sie orientuje w tych wersjach i nie bardzo wiem jak sie za tn temat zabrac. Czy fzyka w LW10 jest możliwa? A moze to własnie CORE jest osobną aplikacją gdzie mozna scene "ozywić" pod kątem fizyki? W necie widze wiele informacji anglojezycznych i nie bardzo sie juz w tym łapie. Lightwave 10 HardCore, Lightwave 10 CORE, Lightwave 10. Proszę życzliwych zorietnowanych o przyblizenie calosci. Ew, czy są jakieś tutoriale jak tworzyć fizyka dla sceny w Lightwawe. Dzieki i pozdrawiam forowiczów. Mario
Napisano 28 Czerwiec 201113 l no niestety ta robote musisz wykonac sam :( sledzac inne fora np: http://www.newtek.com/forums/ http://forums.cgsociety.org/
Napisano 30 Czerwiec 201113 l Dalszy developing Core jest oficjalnie zaprzestany, wiec Core Cie wlasciwie juz nie dotyczy ale zaspokoje Twoja ciekawosc. Swego czasu Core byl rozwijany niezaleznie od LW i mial z zalorzenia byc mixem architektury Houdiniego i LW. Czyli ma/mial budowe oparta na nodach. Ciezko to wytlumaczyc, ale chodzilo o to kazda operacja byla reprezentowana przez swoista cegielke majaca mozliwosc dowolnego laczenia z kazda inna (upraszczajac). Core mial calkiem dobra fizyke, oparta na silniku bullet, ktory radzi sobie znacznie lepiej od tego z LW. Z tym ze po kasacji Core raczej niepredko zobaczysz go w LW. Tymczasem natywny silnik fizyki w LW jest naprawde zly. Mowiac szczeze nie przychodzi mi na mysl zaden inny program z gorsza fizyka, wiec jak interesuja Cie glownie symulacje fizyczne radze Ci wybrac cos innego.