Napisano 4 Lipiec 201113 l Witam. Niedawno skończyłem modelować śmigłowiec Apache. Zamieszczam zdjęcie modelu znalezionego na internecie. Widać na nim takie szarawe paski, które są prawdopodobnie łączeniami części helikoptera. Wygląda to naprawdę świetnie i stąd moje pytanie, jak taki efekt uzyskać? Z góry dziękuję : ). Temat zamieściłem tutaj, bo nie wiem czy to jest efekt modelowania, tekstury czy jeszcze czegoś innego : ). Edytowane 4 Lipiec 201113 l przez Macjej
Napisano 5 Lipiec 201113 l magia kina; ], a tak serjo serjo. to sa zwykle textury. Tu widzimy zrzut z viewportow stad niska jakosc prezentowanych texow, ale jestem pewien ze po wykonaniu rendera, obraz bedzie znacznie lepszy. Tak wiec polecam zaczac sie uczyc UVW i jakiegos softu do grafy rastrowej, typu gimp(free)/photoshop. Warto bo dobre materialy i textury dodaja +10 do fajnosci modelu: ] pozdr
Napisano 5 Lipiec 201113 l Autor Chyba rozumiem. A aporpo tego UVW, to z tego co wyczytałem na angielskiej wikipedii, to jest tak jakby tworzenie np w gimpie "wielkościowo" pasującej do modelu tekstury?
Napisano 5 Lipiec 201113 l Autor Albo i nie... Obejrzałem tutka z naszego forum apropo mapowania i już wiem że to nie jest proste : ). Ale dzięki za odpowiedź. Spróbuję zrozumieć : )