Makal Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Witam. Sprawa wygląda następująco. Mam w planach zastąpienie mojego obecnego MBP nowym komputerem stacjonarnym postawionym na Windows 7. Jestem studentem grafiki komputerowej i normalnie pracuję w 2D jednakże w tym roku zdecydowałem, że zwiążę swoją dalszą przygodę na stałe z 3D. Obecnie uczę się od ponad 2 miesięcy Mayi i choć moja wiedza nie jest jeszcze duża to przypuszczam, że dalej będę pracował w tym programie + ZBrush + ew. XSI. Rendering w Mental Ray i w niedługo też pewnie RednerMan. Na chwilę obecną wciąż nie wiem, w którą stronę 3D się skieruję, czas pokaże, ale pewne jest to, że w najbliżej przyszłości po prostu będę się uczył programów i korzystał z wszystkich rzeczy po trochu (modelowanie, ringging, renderowanie itp.). Chcę więc by stacja robocza była dość "elastyczna" jeśli chodzi o ten zakres działań... + Photoshop (praca z względnie wielkimi plikami rzędu 700MB; choć jeśli mój MBP z 2007 r. sobie z tym radzi to nowy komp powinien tym bardziej) + Illustrator + After Effects. Maszyna prawdopodobnie będzie mi służyć przez 4 najbliższe lata. Pewne jest, że komputer będzie pracował z dwoma monitorami (których, jak napiszę za chwilę, proszę nie wliczać do kosztów zestawu). Na chwilę obecną będą to: - Eizo CG223W (22" 1680 × 1050) na łączu DP - NEC E222W (22" 1680 × 1050) (to się jednak może z czasem zmienić). Chciałbym też połączyć dwa dyski HDD w MatrixRAID. Z tego co wiem za obsługę takiej macierzy odpowiedzialny jest chipset płyty głównej, więc trzeba to chyba sprawdzić w specyfikacji danej płyty. A jeśli chodzi o obudowę to myślałem nad Fractalem R3 Black Pearl. Koniec końcu... W cenę 4000 zł wlicza się: - obudowa - zasilacz - płyta główna - procesor - RAM - HDD - karta graficzna Nie wilcza się: napęd optyczny, monitory, mysz, klawiatura itp... PS. Jeszcze takie pytanie z mojej strony. Procesor w grafice 3D odgrywa ważną rolę, czy warto więc czekać na nowe układy Intela Ivy Bridge? I pytanie, które z tego wynika. Czy jest coś z nowinek technicznych na co warto poczekać, a wyjdzie w najbliższych miesiącach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi