Skocz do zawartości

Chce skorygowac krawedz, a caly obiekt znika po wybraniu edge, polygon lub vertex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Robie model budynku w 3d s max i mam tu problem ze schodami.

Zauwazylem ze jedna dolna krawedz podluzna schodka jest dosyc mocno odchylona w dol.

Chce ja podciagnac, a kiedy wybieram schody i zaznaczam EDGE, to one mi znikaja w kazdym wievporcie.

Co to ma byc ?

Poza tym mam co jakis czas pojawiajace sie i migajace chaotycznie czerwone trojkaty, ktore jakby eksplodowaly z roznych obiektow

i przenikaly je. Co to znaczy ?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przyznaje sie ze jestem marnym amatorem jezeli chodzi o komputery i swoje zainteresowania ograniczam do grafiki 3d i wspinaczki.

Mam plik z DirectX, ale nie wiem co masz na mysli ze uzywam. Otwieram Maxa i dzialam. Mam nowy bardzo dobry komputer i uzywam Windows 7. Przepraszam, juz nie nowy, ma 2 miesiace.

Wczoraj otworzylem Maxa na nowo i wszystko dzialalo. Dzisiaj mam ten sam problem. Najbardziej irytujace jest to ze obiekt w trybie Poly, ktory chce modyfikowac, znika po nacisnieciu Edge lub innej. Chyba powinienem rozeznac sie w ustawieniach Maxa. Moze tu cos mam nie tak ustawione ?

Napisano

Trochę wygląda to na problemy z viewportem (znikające obiekty lub ich fragmenty itp), a za jego pracę odpowiadają sterowniki karty grafiki.

Co masz ustawione w customize/preferences/viewports?

Napisano

Hej !

Dzieki za zainteresowanie.

W ustawieniach mam:

Viewports Parameters - Show Verticies as Dots size 2,

handle size 3,

Attenuate Lights

Mask Viewport to Safe Region

Display World Axis

Grid Nude Distance 1

Non-scaling object size 1

Display Drivers - Nitrous (Direct3D 9.0 - NVIDIA GeFORCE GTX 570)

Napisano

Jesli uzywasz maxa 2012 lub wersje design, to sa to znane problemy. Zostaly skorygowane w hotfixach i service packach. Dostepne na ich stronie do pobrania. naprawde warto, mozna oszczedzic sporo nerwow.