Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem poczatkujacy w vrayu, dotychczas pracowalem w mentalu. Jak w vrau mozna ladnie oswietlic wnetrze sztucznym swiatlem, interesuje mnie tylko takie rozwiazanie poniewaz w docelowym pomieszczeniu nie ma okien. Wiem ze jest sporo tutorialow ale niestety wszystkie jakie udalo mi sie znalesc pokazuja sposob przy wykorzystaniu okien. Wszystkie porady beda dla mnie bardzo cenne.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zazwyczaj oświetla się pomieszczenia bez okien lampami ew halogenami/ledami;) Więc zrób lampę i wsadź do środka vray light;) do halogenów używaj iesów

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie za rade.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jaki sposob moge usunac odbicia swiatla? Chodzi mi np o to gdy w scenie jest lustro i uzyty vray light sphere to nawet z wlaczona opcja invisible jest widoczna kula swiatla w lustrze. Kiedys mialem podobna sytuacje i jakos to zrobilem, teraz nie pamietam jak. Czy moglby mi ktos powiedziec jak to zrobic ?

Napisano

W Options Light poniżej opcji invisible masz Affect reflection, oddznacz to i wszystko na temat:))

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie kolego, bardzo banalne to, jednak niestety nie zauwazylem jakos tej opcji, jeszcze raz dzieki