Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam 3ds max 2012 i chciałem zrobić szklaną kule według tego poradnika: http://www.max3d.pl/tut.php?id=237 lecz gdy mam ustawiać w material editor po wybraniu raytrace to nie mam opcji shininess i shininess strenght, zamiast tego mam specular level i glossines. Da się może jakoś zrobić aby ten nowy 3ds max miał wgląd starego?? Bo pewnie jeszcze nie raz będe tutaj zaglądał i szukał u was pomocy jak coś zrobić bo w tym maxie nie mam jakiejś opcji albo nie umiem znaleść.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

pewnie masz włączonego mental raya- naciśnij F10, na samym dole jest roleta Assign Renderer, wybierz default scanline renderer i wtedy w edytorze materiałów musisz zmienić typ materiału z a&d na standard. A tak swoją drogą to polecam odpuścić scanline i wybrać jakiś lepszy render np mental ray...

Napisano

Ten tutorial jest z 2000 roku. Wykorzystano tam starą wersję scanline. Obecnie materiały mają już nieco inną strukturę. Jeśłi korzystasz z nowego 3ds maxa, zrób tak jak mówi piotrek: wciśnij F10 i wybierz z listy presetów jakiś preset z mental ray with GI. Jak zaznaczysz kulkę i wciśniesz M, wyskoczy ci edytor materiałów i tam masz do wyboru całą nową ich gamę, w której znajduje się również szkło. Nie trzeba tam nic kombinować. Wystarczy przypisać gotowy materiał do kulki :P

P.S.

Z twojego posta wnioskuję, że zaczynasz dopiero przygodę z maxem. Polecałbym więc na początek zapoznać się z podstawowymi technikami modelowania, a materiały i oświetlenie zostawić na potem. Jeśli tworzony przez ciebie model będzie miał "brzydką" topologię, to teksturowanie go będzie bardzo skomplikowane i może się ono okazać katorżniczą pracą. Lepiej więc zacząć od początku i uczyć się po kolei.

Ostatnio wyszedł bardzo fajny miniporadnik zdaje się z komputer ekspert czy czegoś takiego, można go dostać w kioskach i jest tam tutorial od zera jak stworzyć statek kosmiczny zarówno w maya, jak i 3ds max. Bardzo fajnie napisane. Myślę że warto na to wydać 20 zł.