Gość igulczarnul Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 witam, po zainstalowaniu maxa 2012 (z licencja i aktywacja) 64bity, w systemie operacyjnym windows 64, mam problem, poniewaz wrzucam do maxa bryle w formacie dwg... no i na rzutni 3d wszytsko mi drga, albo 'odjezdza', albo 2/3 rzutni robia sie czerwone. czy zle zaimportowalam, albo zainstalowalam program? u kolegi z tym samym plikiem nie ma problemu. prosze o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Być może jest to problem ze sterownikami. W menu start -> autodesk -> autodesk 3ds max 2012 powinien być skrót o nazwie Change Graphics Mode. Spróbuj zmienić z DirectX na OpenGl i po uruchomieniu ponownie zaimportuj ten plik, albo zmień w ostateczności graphics mode na Software. Próbowałeś z innymi obiektami, czy problem też występuje? Spróbuj poczytać też w supporcie o wspieranych kartach graficznych. Kiedyś trafiłem na listę, gdzie podano że niektóre sterowniki powodują problemy i należy zainstalować starszą ich wersję (albo nowszą o ile wyszła). Spróbuj też z innymi modelami, ale skoro mówisz że ten sam plik działa u znajomego, to będzie raczej ewidentnie wina driverów. W ostateczności może pozostać napisanie maila do supportu i najlepiej żebyś załączył w nim dokładnie jaki masz system operacyjny, konfigurację sprzętową, wersje sterowników itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość igulczarnul Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 dzieki wielkie, działa !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Nie ma za co :P Producenci zalecają jednak używanie DirectX w viewporcie (nie wiem dlaczego), więc lepiej według mnie popatrzeć też, czy to nie problem np z tym że akurat dana wersja sterownika gryzie się z maxem. Software display zdecydowanie nie polecam ponieważ jest to katowanie procesora i przy większych scenach max na pewno będzie chodził gorzej niż z DX albo OGL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi