Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam,

po zainstalowaniu maxa 2012 (z licencja i aktywacja) 64bity, w systemie operacyjnym windows 64, mam problem, poniewaz wrzucam do maxa bryle w formacie dwg... no i na rzutni 3d wszytsko mi drga, albo 'odjezdza', albo 2/3 rzutni robia sie czerwone. czy zle zaimportowalam, albo zainstalowalam program? u kolegi z tym samym plikiem nie ma problemu. prosze o pomoc :)

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 663
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Być może jest to problem ze sterownikami. W menu start -> autodesk -> autodesk 3ds max 2012 powinien być skrót o nazwie Change Graphics Mode. Spróbuj zmienić z DirectX na OpenGl i po uruchomieniu ponownie zaimportuj ten plik, albo zmień w ostateczności graphics mode na Software.

Próbowałeś z innymi obiektami, czy problem też występuje? Spróbuj poczytać też w supporcie o wspieranych kartach graficznych. Kiedyś trafiłem na listę, gdzie podano że niektóre sterowniki powodują problemy i należy zainstalować starszą ich wersję (albo nowszą o ile wyszła). Spróbuj też z innymi modelami, ale skoro mówisz że ten sam plik działa u znajomego, to będzie raczej ewidentnie wina driverów.

W ostateczności może pozostać napisanie maila do supportu i najlepiej żebyś załączył w nim dokładnie jaki masz system operacyjny, konfigurację sprzętową, wersje sterowników itd.

Napisano

dzieki wielkie, działa !!

Napisano

Nie ma za co :P Producenci zalecają jednak używanie DirectX w viewporcie (nie wiem dlaczego), więc lepiej według mnie popatrzeć też, czy to nie problem np z tym że akurat dana wersja sterownika gryzie się z maxem. Software display zdecydowanie nie polecam ponieważ jest to katowanie procesora i przy większych scenach max na pewno będzie chodził gorzej niż z DX albo OGL