greenapple Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 [ATTACH=CONFIG]83791[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]83792[/ATTACH] Witam Mam problem wiem ze wizki nie sa zachwycajace ale nie dawno zaczelam pracowac z maksem. Mam problem z szumami jak widac powyzej nie wiem jak je usunąc dzisiaj siedzialy nad tym 3 osoby wlacznie z moim profesorem z uczelni i za duzo to nie pomoglo:/ Dodam ze mam zalaczone daylight, skyportal plus w lampach w srodku sa wstawione Photometric lights. Model zrobilam czesciowo w archicadzie, a reszte dodalam w 3dsmax. Dodawlam swiatlo wedlug ksiazki i potem tez probowalm usunac szumy wedlug ich zalecen ale nie poskutkowalo za wiele. Bede bardzo wdzieczna za jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Dość słaba rozdzielczość screenów, żebym mógł Ci powiedzieć czym te szumy mogą być spowodowane, ale najprostszym wyjściem może być niedostatecznie duża precyzja Final Gather (o ile to powstało z użyciem mental raya) oraz niedostatecznie duża ilość fotonów w global illumination. Możesz zresztą sprawdzić zagęszczenie fotonów i na podstawie tego będzie można określić, czy akurat to stanowi istotę problemu. W tym celu wcisnij F10, wejdź w zakładkę Processing i w rolecie Diagnostics masz visual i tam dajesz enable i dajesz albo photon density, albo final gather, wciskasz shift+q i po wyrenderowaniu pokaże ci się stosowna mapa i patrzysz na zagęszczenie tych punktów. Jak są za daleko siebie w miejscach szumu, to najpewniej znaczy że trzeba zwiększyć po prostu precyzję FG
greenapple Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 [ATTACH=CONFIG]83795[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]83796[/ATTACH] zalanczam kolejne dwa 1 jest po FG i nie mialm na nim zadnych punktow, ktore mialy sie pojawic:/ drugi mam nadzieje bedzie juz troche wiekszy i da rade go zobaczyc lepiej. Pracuje na mentalrey'u. a Kiedy wlaczal globalilumination przy tych wszytskich swiatlach to wyskakuje mi ciagle blad. wiec nie wiem czym on jest tez spowodowany. jak pech to pech. wlasnie wywalilam wszytskie swiatla na modelu i zaczne zabawe od nowa moze jakies wskazowki ktrych bedzie uzyc lepiej zeby otrzymac dobry efekt?
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Uwielbiam jak ktoś mówi "Wyskakuje mi błąd" xD Powiedz jaki błąd ci wyskakuje :P No photons stored after emitting 1000000 photons from light: SunLight1 ? coś w tym stylu? Poza tym takie pytanie: studiujesz na politechnice śląskiej? Bo jak tak, to ja też :P Nie wiem jakich ci mam udzielić wskazówek, bo nie widziałem całej sceny i nie wiem również co chcesz osiągnąć, ale postaram ci się pomóc jak mogę.
greenapple Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 tak studiuje na polibudzie a co do bledu to juz go nie mam;p Prosze bez dogryzania edukuje sie poprawiam model i wrzucam te swiatla jeszcze raz jak zaraz poprawie to wrzuce co mi wyszlo. A jak studujesz w GL i chcesz pomoc to moze na zywo pomozesz kolezance? bo mnie juz strzela z tym :D a oddanie za 2 tygodnie:)
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 No spoko, mieszkam w Ondraszku, p.204 :P możesz wpaść na korki albo jak chcesz to ja mogę do ciebie, tylko teraz mam w cholerę roboty bo mam 5 kolokwiów w przyszły tydzień ale godzinkę znajdę bez niczego :P
greenapple Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 Odraszk powiadasz a byles jak po akademiku chodzila nawiedzona dziewczyna z ulotkami z campa america?? :) to Cie odwiedze na pewno powiedz kiedy Ci pasuje jak dla mnie moge byc nawet jutro;) a serio napisz kiedy Ci pasuje bo na nastepny czwartek musze juz to miec ogarniete na tip top:)
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Możesz wpaść teraz :D a jak ci nie pasuje to możesz wpaść jutro po godz 16:30
greenapple Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 terteraz to juz nie :P mieszkam na trynku siedze w pizamie i walcze a tym modelem , a po drugie grasuej nie mily pan po okolicy:P wiem ze bije odemnie desperacja ale wpadne jutro:P
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Aaaa to tej zakazanej mordy co na plakacie mamy przed akademikiem że jest poszukiwany to jeszcze nie zapuszkowali? Nie wiedziałem :I To wpadnij jutro jakoś 16:55.
greenapple Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 [ATTACH=CONFIG]83803[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]83803[/ATTACH] pomecze Cie jeszcze tutaj;p wiem ze mam male wizki ale nawet te moj komputer robi chwile wiec robie najmniejsze. Mam daylight i skyportale wstawione w okna i Globalilumination W photons mam 1000 i dalej mam te glupie zarno nie mam jeszcze swiatel w srodku zadnych. co jeszcze moge ustawic ? :)
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Wiesz co, najlepiej jak mi to przyniesiesz na pendrive jutro i spróbujemy ogarnąć co jest nie tak.
Rekomendowane odpowiedzi