Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę wam zaprezentować pracę, i poprosić o krytykę, głównie chodzi o światło. W MendalRayu. Użyłem SkyLight i Direct. Jakieś rady jak ustawić (co dokładnie jesli nie chodzi tylko o pozycję).

slimak7.jpg

Jestem początkujący więc proszę o nie posługiwanie się skrótami (ew. wyjaśnianie ich). To właściwie mój pierwszy render (wcześniej tylko modelowałem i próbowałem animować). O wyrozumiałość nie proszę, im więcej uwag tym lepiej (tylko poszę żeby się nie czepiać niepotrzebnych rzeczy ;) ).

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak dla mnie, największą bolączką Twojego renderu jest chyba ta wszechobecna, brudnozielona mgła. Rozumiem, że założeniem było utrzymanie w zielonej stylistyce, ale wygląda to jak po jakimś skażeniu. ;P

Dla ukazania skali, przydałby się też DOF (głębia ostrości) - da to efekt makrofotografii.

Pozwoliłem sobie na małą zabawę Twoim obrazkiem (jak coś to oczywiście usunę). Delikatna manipulacja krzywymi pokazała całą gamę barw. Zamiast zgniłej mamy teraz fajną kolorystykę - od zieleni po fiolety. Nie bój się tego pokazać i może spróbuj jakiegoś mocnego białego (ewentualnie o delikatnie niebieskim zabarwieniu) światła ;)

PS Duży plus ode mnie za materiał i model ślimaka. :D

PS2 Jeśli chcesz możesz jeszcze zmienić kolor grzybków, bo jest trochę zbyt podobny do koloru skorupy ślimaka. Skupisz tym bardziej uwagę na samym ślimaku.

slimakkrzywe.jpg

Napisano

Wow, teraz to dopiero widać szczegóły i cały zamysł.

Różnica kolosalna, możesz napisać jakie kroki z grubsza poczyniłeś by przemienić kopciuszka w królową...? :)

Napisano

Ow! Okej, dzięki bardzo. Myślę, że już wiem w jakim kierunku zmierzać. Problem w tym, że nie do końca wiem jak posługiwać się światłem, no ale myślę, że poradzę sobie ;)

Generalnie potrzebuję pomocy w efekcie DOF, gdzie go ustawić? W ustawieniach renderera jest coś od ostrości, ale jak na mój gust - trochę mało rozbudowane (ale nie znam sie na fotografii wiec byc moze "wiecej ustawien" byloby komputerową fikcją).

Dodatkowo chciałem zrobić efekt kurzu w powietrzu, czyli żeby w miejscu promienia swiatla odbijalo sie ono od malych drobinek (kurzu, pyłków), tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Jeszcze raz dzięki za korektę. I za pochwałę modelu ;) Osobiście co do "skóry" ślimaka nie jestem zadowolony, zrobiłem to tak na "odwal się", ale dzięki ;)