Mati-PL Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Witam Ostatnio mam dziwny problem z obracaniem obiektów, a mianowicie po stworzeniu obiektu i modyfikowaniu go w przeróżny sposób (modelowanie, dodawanie do grupy, przypisywanie do niego innych obiektów itp.) po pewnych czasie (i ruchach), gdy próbuję ręcznie wyzerować współrzędne obrotu (wpisując zera) to dzieje się coś dziwnego. Zamiast "0" dla x, y i z to pojawiają mi się dziwne liczby typu 0,001 albo -0,024, tak jakby trzymało jakieś dziwne proporcje pomiędzy tymi osiami a obiekt przyjmuje dziwne kąty które nijak nie mają się do tego co mi wyświetla okienko współrzędnych a reset Maxa nie pomaga. Przy nowo stworzonych obiektach jest już dobrze, ale gdy wrócę znów do tego zmodyfikowanego obiektu to problem wraca i nie mam pojęcia dlaczego tak jest. 0.0 Może to wina jakiejś opcji albo skrótu klawiszowego bo czasem zdarza mi się nie docisnąć Ctrl. Pomóżcie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 Próbowałeś resetować Xforma? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati-PL Napisano 23 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2012 Po resecie X-Forma współrzędne wracają do normy ale wtedy resetują się tylko współrzędne Pivotów a obiekt nadal jest krzywo ustawiony. Ale znalazłem przyczynę takiego zachowania. Dzieje się tak kiedy zrobimy "Select and Link" pomiędzy dwoma obiektami a potem spróbujemy obrócić obiekt podrzędny. Wtedy współrzędne szaleją, ale odziwo gdy zrobię mu reset XForm a potem go usunę to wtedy całe skalowanie obracanie obiektu zeruje się kompletnie i wraca do normy. :P Mimo to wielkie dzięki Smoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi