Napisano 20 Styczeń 201213 l Witam , jeśli moje pytanie jest banalne (bawię się 3ds'em pierwszy dzień) to z góry przepraszam ale szukałem i nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji. Otóż muszę napisać w C++/ OpenGl symulator kolejki i do tego potrzebuję wczytać model 3ds. Problem w tym, że pewne rzeczy takie jak np tor musza być jednym obiektem tak żeby mieć jeden środek, do czego zmierzam. Potrzebuję przekonwertować model składający się z 19 boxów w jeden obiekt o jednym środku , ale nie chodzi to to żeby połączyć obiekty funkcją attach gdyż on jedynie linkuje obiekty w jeden natomiast po zapisaniu sceny do formatu 3ds są one nadal suwerennymi boxami. Chodziłoby to to żeby przekonwertować obiekty na pojedyncze face'y czy jakieś linie a następnie utworzyć z nich suwerenny object złożony z faceów zachowując jednak teksturowanie obiektów. Help please :) Pozdrawiam
Napisano 20 Styczeń 201213 l Nie rozumiem do końca, chcesz żeby były jednym obiektem, jednocześnie nie chcesz bo nie chcesz attachować. Attachowanie nie linkuje tylko stworzy z tych obiektów właśnie jeden. Ale skoro mają być to nie zależne obiekty ale mają mieć jeden wspólny środek (pivot) w takim razie musisz przy alginować pivoty wszytkich obiektów do jakiegoś który ma środek tam gdzie chcesz.
Napisano 20 Styczeń 201213 l Nie wiem czy nie chcę attachować w każdym razie jak zrobiłem attach i zapisałem do 3ds'a to w edytorze 16-kowym widze nadal 19 oddzielnych obiektów i każdy ma swoją tablicę wierzchołków i strukturę. Chodzi mi to to żeby stworzyć jeden obiekt z jednym środkiem z 19 innych obiektów.
Napisano 20 Styczeń 201213 l Sorka nie siedziałem w Cpp od paru lat więc tu nie pomogę, ale może spróbuj wypuścić ten plik do obj, bądź innych możliwych do odczytania formatów i zobacz jak będzie.
Napisano 20 Styczeń 201213 l Hmm napisałem już parser 3ds'a dzisiaj więc szkoda mi trochę tej pracy , próbowałem też funkcji assambly i widzę że dalej to samo :/ W scenie wszystko jest razem ale w 3ds'ie to są oddzielne obiekty:/ Wie ktoś w takim razie jak rozebrać box na ścianki lub trójkąty?
Napisano 20 Styczeń 201213 l Ok , przepraszam za głupotę. 19h przy kompie i brak kawy zrobił swoje. Attach działa - potwierdzam. Dzięki Smoku