Bieniek Napisano 15 Lipiec 2004 Napisano 15 Lipiec 2004 Na starcie chcialem was powitac, poniewaz jest to moj pierwszy post i pewnie nie ostatni:). Niestety jestem poczatkujacym uzytkownikiem 3ds max i mam do was pytanie, byc moze proste dla was ale nie dla mnie:) otoz, chcialbym zrobic cos takiego, ze podloga jest koloru absolutnie bialego, ale padaja na nia cienie z innych obiektow, np, cien ze stołu. gdy dam swiatlo Omni, cien ze stolu sie robi, ale podloga nie ma juz nieskazitelnie bialego koloru, tylko robi sie szara. a teraz pytanie za 100 pkt. Jak to zrobic aby podloga dalej miala baaardzo bialy kolor, a cien ze stolu zostal?
Kris_R Napisano 15 Lipiec 2004 Napisano 15 Lipiec 2004 Cześć Bieniu :) Miło że piszesz... Twój problem faktycznie da się rozwiązać... :) I to na kilka sposobów... Najszybciej i najlepiej, jeśli podłodze przypiszesz materiał Matte/Shadow...on ma opcje np. tylko łapania cieni.... Jeśli w tło wstawisz biel do podłogi w zasadzie nie będzie... pozostaną tylko cienie... :) (rada wujka krisa... na czystej bieli, jeśli cienie będą smakowite - takie w kierunku realizmu zmierzające, to dobrym pomysłem jest lekki przekolorowanie cieni, aby nie były po prostu czarne...) Pozdrawiam Jeśli ten sposób Ci się nie spodoba, to pisz... zrobimy jeszcze inaczej
Bieniek Napisano 15 Lipiec 2004 Autor Napisano 15 Lipiec 2004 Wielkie dzieki:) widze ze nawet pomyslales o tym ze calkiem czarny cien nie przypadnie mi do gustu :D hehe z takim forum moze cos ze mnie wyrosnie:)
Rekomendowane odpowiedzi