Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Na starcie chcialem was powitac, poniewaz jest to moj pierwszy post i pewnie nie ostatni:). Niestety jestem poczatkujacym uzytkownikiem 3ds max i mam do was pytanie, byc moze proste dla was ale nie dla mnie:)

otoz, chcialbym zrobic cos takiego, ze podloga jest koloru absolutnie bialego, ale padaja na nia cienie z innych obiektow, np, cien ze stołu. gdy dam swiatlo Omni, cien ze stolu sie robi, ale podloga nie ma juz nieskazitelnie bialego koloru, tylko robi sie szara. a teraz pytanie za 100 pkt. Jak to zrobic aby podloga dalej miala baaardzo bialy kolor, a cien ze stolu zostal?

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć Bieniu :) Miło że piszesz...

Twój problem faktycznie da się rozwiązać... :) I to na kilka sposobów...

Najszybciej i najlepiej, jeśli podłodze przypiszesz materiał Matte/Shadow...on ma opcje np. tylko łapania cieni.... Jeśli w tło wstawisz biel do podłogi w zasadzie nie będzie... pozostaną tylko cienie... :)

(rada wujka krisa... na czystej bieli, jeśli cienie będą smakowite - takie w kierunku realizmu zmierzające, to dobrym pomysłem jest lekki przekolorowanie cieni, aby nie były po prostu czarne...)

Pozdrawiam

Jeśli ten sposób Ci się nie spodoba, to pisz... zrobimy jeszcze inaczej

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki:) widze ze nawet pomyslales o tym ze calkiem czarny cien nie przypadnie mi do gustu :D hehe z takim forum moze cos ze mnie wyrosnie:)