Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Myślę o zmianie komputera. Co prawda wybiegam trochę w przyszłość, kupuje nowy dopiero w maju/czerwcu ale już powoli szukam opinii i zastanawiam się w którym kierunku pójść.

Oprogramowanie wykorzystywane to: MAX z V-rayem, ale też CAD (Inventor) i trochę innych mniej istotnych.

Myślę o zbudowaniu dwuprocesorowej maszyny, wybór początkowo padł na:

2 X AMD Opteron 6272 (16 rdzeni) - cena niecałe 3000 zł za sztuke (na Allegro 2750).

i kartę Quadro, myślę o:

Quadro 2000

lub

Quadro 4000

I możliwie dużo RAM-u (choć niekoniecznie najdroższych modułów, ECC są cholernie drogie).

Nie wiem tylko:

Jaką wybrać płytę pod to (podstawka G34)?

Gdzie najlepiej kupić tańsze moduły RAM ECC? (są znacznie droższe od Non-ECC)

Czy AMD to dobry wybór pod względem power/cena? Czy może jednak Intel Xeon E5?

Na cały zestaw chce wydać 12-14, tys. zł, max. 15-16 (nieprzekraczlne). Wiem, że ceny się do tego czasu mogą nieco zmienić, ale bardziej chodzi mi o to czym się zainteresować, w jaką wejść platformę (oby nie obywatelską! ;) ) i co kupić, co jest obecnie na topie i co pod MAX-a będzie najlepsze...

Co polecicie?

DZIEKI!

GonZooo

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Sklep fajny, przejrzę, ale raczej nic nie kupię :) Potrzebuje na wszystko faktury VAT, raczej polskie, nigdy nie odpisywałem VAT-u od zagranicznych zakupów, w ogóle da się?

Nie ma też u mnie problemu ze złożeniem PC, a firmy niemały % biorą za złożenie.

Bardziej mnie interesuje konfiguracja, w którym kierunku iść (np.Intel vs. AMD), itp. aniżeli gotowe PC ;). Nie orientuje się za bardzo co jest wydajniejsze w danym sofcie. Troche w Googlach szukałem, ale nie widze testów dla MAX-a 2012 z Vray i Inventora LT 2012 i nowych CPU.....

DZIEKI!

Gonzooo

Napisano

Sam mam AMD, ale bo taki budzet byl, jesli chodzi o taka kase jaka ty dysponujesz, to osobiscie wybral bym Intela, wiadomo ze jest lepszy w gornej polce procesorow,

jak szukasz czegos do porownania to sprawdz sobie Cinebench, on chyba najlepiej pokazuje szybkosc renderowania CPU a w kazdym porzadnym review masz cinebencha.

Napisano
  • Autor
Sam mam AMD, ale bo taki budzet byl, jesli chodzi o taka kase jaka ty dysponujesz, to osobiscie wybral bym Intela, wiadomo ze jest lepszy w gornej polce procesorow,

Wiesz i tak i nie, bo AMD daje 16 rdzeni a Intel w podobnej cenie 8. Zawsze byłem użytkownikiem AMD, tylko dwa razy zbłądziłem w kierunku Intela ;). Obecnie mam Core i7 940. Teraz czytam o zapowiadanych Xeonach i rozważam też płytę EVGA SR-3 z dwoma takimi Xeonami.... Lub jakiś Tyan/Supermicro z dwoma AMD Interlagos 16Cores... Im więcej czytam testów AMD....tym mniej wiem;)

jak szukasz czegos do porownania to sprawdz sobie Cinebench, on chyba najlepiej pokazuje szybkosc renderowania CPU a w kazdym porzadnym review masz cinebencha.

Cinebench nie jest chyba idealnym wskaźnikiem. Z trzy lata temu oglądałem profesjonalne zestawienie CPU i okazało się, że render renderowi nie równy. Inne wyniki były dla V-raya, inne dla Maxwella i inne dla Mentala. Wydawałoby się że to samo, a robieżniości były spore... Rzędu 15-30% z tego co pamiętam, nie wiem z czego to wynikało.

Poza tym mnie też interesuje CAD (Inventor). W Inventorze 2012 kilka modułów korzysta ponoć z wielu procków/rdzeni (nawet moduł dokumentacji).

Tak jak pisałem, do kupna mam jeszcze pare miesięcy, ale jak ktoś coś interesującego dopisze w wątku to będzie fajnie...