Napisano 15 Luty 201213 l Witam wszystkich! Myślę o zmianie komputera. Co prawda wybiegam trochę w przyszłość, kupuje nowy dopiero w maju/czerwcu ale już powoli szukam opinii i zastanawiam się w którym kierunku pójść. Oprogramowanie wykorzystywane to: MAX z V-rayem, ale też CAD (Inventor) i trochę innych mniej istotnych. Myślę o zbudowaniu dwuprocesorowej maszyny, wybór początkowo padł na: 2 X AMD Opteron 6272 (16 rdzeni) - cena niecałe 3000 zł za sztuke (na Allegro 2750). i kartę Quadro, myślę o: Quadro 2000 lub Quadro 4000 I możliwie dużo RAM-u (choć niekoniecznie najdroższych modułów, ECC są cholernie drogie). Nie wiem tylko: Jaką wybrać płytę pod to (podstawka G34)? Gdzie najlepiej kupić tańsze moduły RAM ECC? (są znacznie droższe od Non-ECC) Czy AMD to dobry wybór pod względem power/cena? Czy może jednak Intel Xeon E5? Na cały zestaw chce wydać 12-14, tys. zł, max. 15-16 (nieprzekraczlne). Wiem, że ceny się do tego czasu mogą nieco zmienić, ale bardziej chodzi mi o to czym się zainteresować, w jaką wejść platformę (oby nie obywatelską! ;) ) i co kupić, co jest obecnie na topie i co pod MAX-a będzie najlepsze... Co polecicie? DZIEKI! GonZooo
Napisano 15 Luty 201213 l tutaj masz sklepik ktory sklada AMD workstations, moze uda ci sie cos podpatrzyc: www.titanuscomputers.com
Napisano 15 Luty 201213 l Autor Sklep fajny, przejrzę, ale raczej nic nie kupię :) Potrzebuje na wszystko faktury VAT, raczej polskie, nigdy nie odpisywałem VAT-u od zagranicznych zakupów, w ogóle da się? Nie ma też u mnie problemu ze złożeniem PC, a firmy niemały % biorą za złożenie. Bardziej mnie interesuje konfiguracja, w którym kierunku iść (np.Intel vs. AMD), itp. aniżeli gotowe PC ;). Nie orientuje się za bardzo co jest wydajniejsze w danym sofcie. Troche w Googlach szukałem, ale nie widze testów dla MAX-a 2012 z Vray i Inventora LT 2012 i nowych CPU..... DZIEKI! Gonzooo
Napisano 16 Luty 201213 l Sam mam AMD, ale bo taki budzet byl, jesli chodzi o taka kase jaka ty dysponujesz, to osobiscie wybral bym Intela, wiadomo ze jest lepszy w gornej polce procesorow, jak szukasz czegos do porownania to sprawdz sobie Cinebench, on chyba najlepiej pokazuje szybkosc renderowania CPU a w kazdym porzadnym review masz cinebencha.
Napisano 17 Luty 201213 l Autor Sam mam AMD, ale bo taki budzet byl, jesli chodzi o taka kase jaka ty dysponujesz, to osobiscie wybral bym Intela, wiadomo ze jest lepszy w gornej polce procesorow, Wiesz i tak i nie, bo AMD daje 16 rdzeni a Intel w podobnej cenie 8. Zawsze byłem użytkownikiem AMD, tylko dwa razy zbłądziłem w kierunku Intela ;). Obecnie mam Core i7 940. Teraz czytam o zapowiadanych Xeonach i rozważam też płytę EVGA SR-3 z dwoma takimi Xeonami.... Lub jakiś Tyan/Supermicro z dwoma AMD Interlagos 16Cores... Im więcej czytam testów AMD....tym mniej wiem;) jak szukasz czegos do porownania to sprawdz sobie Cinebench, on chyba najlepiej pokazuje szybkosc renderowania CPU a w kazdym porzadnym review masz cinebencha. Cinebench nie jest chyba idealnym wskaźnikiem. Z trzy lata temu oglądałem profesjonalne zestawienie CPU i okazało się, że render renderowi nie równy. Inne wyniki były dla V-raya, inne dla Maxwella i inne dla Mentala. Wydawałoby się że to samo, a robieżniości były spore... Rzędu 15-30% z tego co pamiętam, nie wiem z czego to wynikało. Poza tym mnie też interesuje CAD (Inventor). W Inventorze 2012 kilka modułów korzysta ponoć z wielu procków/rdzeni (nawet moduł dokumentacji). Tak jak pisałem, do kupna mam jeszcze pare miesięcy, ale jak ktoś coś interesującego dopisze w wątku to będzie fajnie...