Napisano 24 Marzec 201213 l Witam wszystkich Jestem nowym użytkownikiem 3ds maxa (wcześniej pracowałem w Wings 3D) zrobiłem wcześniej jeszcze Berette 9000 z tutortiala z YT i teraz się zabrałem za Flakon Perfum którego tutorial jest na waszej stronie, mam już skończony model i teraz czas wna zabawe w mental rayu, by zrobić szkło i resztę. Problem w tym że w ogóle nie ogarniam jak to zrobić w Wingsie nie było takich opcji a że jestem nowy w tym sofcie to nie wiem dokładnie o co chodzi... (specjalnie że mam maxa 2012 a tutortial jest robiony na starszym). Pozwole sobie zacytować w jakim miejscu stoję: " W edytorze materiałów wybrałem nowy materiał typu "mental ray". Nazwalem go "szklo", a następnie kliknąłem na slot "Surface". wybrałem "Dielectric Material (3ds max)" i "Persistence Distance" zmieniłem na 10." zatrzymałem się na Surface, w załączniku jest mój screen 1 to jest mój mental ray material przynajmniej tak to zrozumiałem, a 2 to tam gdzie pisze Surface, lecz jak klikam w None to nie znajduje niczego o nazwie Dielectric... Proszę o pomoc :)