Victor_V Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 (edytowane) Witam Ostatnio bawię się w riggowanie postaci. Szukałem skryptu, który by mi przenosił wartości verteksów z jednej postaci na drugą (modyfikator Skin). Jako iż nie mam smykałki do skryptowania w końcu udało mi się coś znaleźć. Jednakże kod skryptu zamieszczony na zagranicznym forum działa tylko z jednym zaznaczonym verteksem. Przez co nawet mając zaznaczoną ich większą ilość skrypt kopiuje i wkleja informacje o punkcie tylko dla jednego verteksa. Chciałbym, żeby skrypt właśnie ogarniał większą liczbę verteksów jakie zaznaczę. Może ktoś z was by popatrzył na kod i udało mu się zmienić coś w nim by tak działał. Próbowałem wiele by przenieść riggowanie z jednej postaci na drugą m.in. Skin Warp. Kod skryptu. global BoneArray global BoneNArray global WeightArray global PasteArray -- Pass the vert id to extract all the weights to arrays fn CopyWeight theVert = ( -- Empty the arrays BoneArray = #() BoneNArray =#() WeightArray = #() theSkin = $.modifiers[#skin] BNumber = skinOps.getVertexWeightCount theSkin theVert BN = BNumber as string for i = 1 to BNumber do ( boneID = skinOps.getVertexWeightBoneId theSkin theVert i boneName = skinOps.GetBoneName theSkin boneID 0 boneWeight = skinOps.getVertexWeight theSkin theVert i append BoneArray boneID append BoneNArray boneName append WeightArray boneWeight ) ) fn PasteWeight pVert = ( disableSceneredraw() theSkin = $.modifiers[#skin] print "these are the stored arrays for copying" print pastearray print weightarray skinOps.ReplaceVertexWeights theskin pVert pasteArray WeightArray enableSceneredraw() redrawViews() ) rollout blank "Single Skin Copy and Paste" ( label lbl1 "Select vert, press copy, then select vert and press paste." pos:[9,8] width:197 height:48 button ButtonC "Copy" pos:[18,40] width:75 height:24 button ButtonP "Paste" pos:[110,40] width:75 height:24 on ButtonP pressed do ( theSkin = selection[1].modifiers[#Skin] n = skinOps.getNumberVertices theSkin selVert=0 for i = 1 to n do ( if (skinops.isVertexSelected theSkin i == 1) then ( selVert=i ) ) -- Call the copy function PasteWeight selVert ) on ButtonC pressed do ( -- Get vert id theSkin = selection[1].modifiers[#Skin] n = skinOps.getNumberVertices theSkin selVert=0 for i = 1 to n do ( if (skinops.isVertexSelected theSkin i == 1) then ( selVert=i ) ) -- Call the copy function CopyWeight selVert -- We now have 3 arrays - bone id, bone name, and bone weight. -- some of the bones might need to be mirrored so for each bone, find the possible mirror n = BoneArray.count pastearray = bonearray ) ) -- Create floater theNewFloater = newRolloutFloater "Rollout title" 220 100 -- Add the rollout section addRollout blank theNewFloater Edytowane 4 Kwiecień 2012 przez Victor_V
Rekomendowane odpowiedzi