Napisano 14 Kwiecień 201213 l Nie do konca chyba wiem jak dziala skin morph, bo probuje i nie dziala. Uzywam 3ds max 2012. Mam postac "golasa", ktory ma gotowy rig i skin. Nie bede animowal go w tym stanie i oczywiscie mam dla niego ubranie, ale zrobione ze zwyklej mesh. Jak uzyc wlasciwie modyfikatora skin morph ? Chcialbym aby mesh ubioru deformowala sie tak jak mesh tej postaci. Edytowane 14 Kwiecień 201213 l przez Krzychu78
Napisano 14 Kwiecień 201213 l Autor [ATTACH=CONFIG]85729[/ATTACH] tak to wyglada. Koszule tak po prostu zduplikowalem aby pokazac jak wyglada skorupa. Bardzo prosze o pomoc bo nie moge znalesc zadnych dobrych tutoriali na ten temat.
Napisano 15 Kwiecień 201213 l To nie ten modyfikator przecież :D Użyj Skin Wrap.. to on "przykleja" jeden obiekt do drugiego. Pozdro
Napisano 15 Kwiecień 201213 l Autor ...no tak, dzieki, juz to sprawdzilem. Jestem juz tym troche zmeczony. Kiedy nie widac efektow pracy jaka w to wkladam, to sie odechciewa, ze tak sie wyraze. Ludzie sie bawia na dyskotekach, a ja probuje zanimowac jakas fikcyjna, nikomu nie potrzebna postac. Tak fajnie ja zeskinowalem, ze az sie prosi o poprawne wykonanie cloth fizyka. Jak moze czytaliscie, tylko spodnie dzialaja, z reszta znika... dziwne. Przenioslem wszystko do nowego pliku i to samo... Skin Wrap nie jest tak efektywny, no ale ja juz padam na r.. i ide spac. Pozdrawiam wszystkich ktorzy nie spia
Napisano 15 Kwiecień 201213 l E tam :) ze zmęczenia Ci się marudzenie włączyło i tyle :D Skin Wrap jest bardzo efektywny i sprawdza się świetnie w produkcji. Dodatkowo ma możliwość konwersji na normalnego skina aby przenieść wagowanie między dwoma obiektami. Jeśli obiekt Ci zniknął to może być to wina skali, pivotów - wyzeruj transformacje na obiekcie i spasuj je odpowiednio. Dasz radę. Kwestia wprawy i odpowiedniej wiedzy. A jeśli takie technikalia Cię przerastają, to możesz faktycznie przesymulować ciuchy i tyle.
Napisano 15 Kwiecień 201213 l Autor Wciaz jestem zielony, a bawie sie w Grafike 3d juz 2 lata. Teraz ntensywnie Maxem prawie rok, a wczesniej troche Blenderem, tez rok. Bardziej mnie interesuje wizualizacja, ale animacje tez chce zglebiac po trochu. Jest troche tych technik i sie gubie, ale zabawa jest fajna. Zaraz poprobuje tego SkinWrapa
Napisano 15 Kwiecień 201213 l Autor Wszystko dziala dobrze z SkinWrap, ale bez wlaczonego TurboSmooth. Inaczej komputer sie zawiesza. Scena nie jest skomplikowana i nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Spodnie mam zrobione Clothem i dzialaja super z TurboSmoothem, a koszula i pulower ze SkinWrapem jest nawet ok, ale bez Turbo. Hmm... Komputer mam bardzo dobry. Moze jakies podpowiedzi ?