Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Założyłem ten temat by dowiedzieć się jak modelujecie. Od czego zaczynacie, jakie macie swoje tricki ułatwiające wam pracę, jak najczęściej modelujecie, jakie metody preferujecie i co polecacie (wskazówki) początkującym przy modelowaniu.

Jest już temat "Początki z 3dsmaxem" ale tam jest raczej temat o zaczynaniu przygody z programem i z czego czerpać wiedzę, także mam nadzieję że temat się przyjmie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Jako, że też dopiero zaczynam chętnie się podzielę moimi przemyśleniami.

Po pierwsze, nigdy nie zaczynam bez obrazka/obrazków do których mogę się odnieść. Czasem w mojej głowie rzeczy wydają się bardzo ładne, a gdy mogę to zobaczyć okazują się... nie takie, jakbym jednak chciał :P nie mówiąc już o tym, że w trakcie tworzenia ułożone w pamięci plany chyba dużo chętniej się ulatniają.

Poza tym, przygotowanie workspace'a. Na początku nie widziałem różnicy i jakkolwiek nie ułożyłem sobie okienek było źle. Z czasem znalazłem sobie "jedyną słuszną konfigurację", która z czasem okazała się niewygodna przy niektórych modelach. Schemat przód, góra, bok i perspektywa jest w wielu przypadkach wygodny, ale mogą być lepsze, co najpewniej zalezy od indywidualnych preferencji.

Dla mnie bardzo istotny jest czas - jeżeli nie zdobędę na modelowanie odpowiednio dużo czasu dla siebie, to nawet nie zaczynam, bo ledwie tkniętego modelu nie chce mi się tykać ponownie. No i warto uwzględnić morderstwo na potencjalnych przeszkadzaczach. Rozpraszanie rozprasza.

Zapisy - do jednego projektu zawsze tworzę osobny folder i zapisuję jeden projekt w różnych etapach w różnych plikach. Jeszcze mi się to nie przydało, ale w wielu innych dziedzinach bywało pomocne, gdy chciałem szybko wrócić do stanu poprzedniego.

Nigdy nie biorę wykonanego modelu za idealny. Bardzo chętnie gotowy model usuwam i tworzę go od nowa. Nie tylko pozwala mi to osiągnąć lepszy efekt, ale też lepiej zaznajamiam się z użytymi narzędziami etc.

edit:

Jednostki! Dużo łatwiej jest coś realnie odwzorować operując na realnych wielkościach, a przynajmniej tak mi się wydaje :)

Edytowane przez Necro
zapominalstwo ;)
Napisano
Zanim zadasz takie pytanie zajrzyj do działu 3DS Max gdzie stoi jak wół:

3ds Max - Tips & Tricks

Ok ale tutaj chodzi raczej o zestaw porad dla początkujących i na temat modelowania, tamten zaś jest ogólnie na temat programu i jego funkcji. I właśnie dzięki za wpis Necro, dał trochę do myślenia.

Pozdrawiam

Napisano

Takie tematy są średnio co tydzień - co daje około 50 zapytań dokładnie takich jak twoje w ciągu roku.

Tylko jak się nie chce szukać - to nie ma rady - a wystarczy przejrzeć forum...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności