wizz Napisano 5 Czerwiec 2012 Napisano 5 Czerwiec 2012 Witam szanownych forumowiczów :P. Przyszedl czas ze na obecnym sprzecie praca stala sie niemal niemożliwa, tego tez wychodze tutaj z tą proźbą o pomoc przy sporząceniu specyfikacji blaszaka, budżet 3k, odemnie jedynie tyle ze chcialbym aby procek byl intela a karta graficzna nvidii. Sprzetu używam głównie do 3d ( maya, photoshop, zbrush ). Będe wdzieczny za wszelką pomoc i porady w tej materi, w sprzęcie niestety nie siedze, i niezbyt sobie radze z nowinkami, a wiadomo nie chce się naciąć na jakis crap. Z tąd moje pytania. Pozdrawiam i z góry thx za odp,pomoc. ps. oczywiscie mówimy o samym pudle, bez monitora i innych osprzętów.
Piotr7979 Napisano 5 Czerwiec 2012 Napisano 5 Czerwiec 2012 Chodzi Ci o kompletny zestaw czy przewidujesz modyfikację/ przebudowę i możesz zaadaptować jakieś części z obecnego zestawu? (np: obudowa, zasilacz etc.)
Gość RafalPL Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 Core i7-2600K FirePro V4900 wiem ze nie NV ale w majce sie lepiej sprawuje
wizz Napisano 6 Czerwiec 2012 Autor Napisano 6 Czerwiec 2012 (edytowane) Piotr chodzi mi o caly kompletny komputer :) , procek, mobo, grafa, dysk, pamieci, zasilacz, obudowy i detale to tam wiadmo, sobie cos ogarne, ale głównie chodzi mi o konfiguracje tych co podalem, bo np dysków nieogarniam wogóle ;] Bede wdzieczny za jakies info, Rafal PL troche srednio z ta grafą , aż tak pro majkowy chyba nie jestem :P pozdrawiam :) Edytowane 6 Czerwiec 2012 przez wizz
Piotr7979 Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 Szczerze powiedziawszy temat jest dość skomplikowany. Dlatego że jak się wydaje 3k to chciałoby się dostać za to już coś konkretnego a może jednak trochę zabraknąć. W ostatnim czasie już był podobny temat http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=83292 - chodziło o zestaw w podobnym budżecie. Tyle że w tamtym przypadku cena trochę przekroczyła zakładany pułap i co więcej w specyfikacji nie było zasilacza, obudowy, napędu optycznego ani systemu. Myślę że w tym pułapie cenowym zabraknie trochę (nie wiem może ok 500 -600 zł, bez systemu wyjdzie mniej) do jakiegoś słusznego zestawu na i7. No cóż skoro się już trochę rozpisałem to może jednak spróbuję coś doradzić. Zobaczymy co wyjdzie i liczę że ktoś mądrzejszy odemnie to przeczyta i ew skoryguje CPU i7 2600k cena 1200-1250zł MB ASRock Z68 Pro3-M cena ok 370zł K GRAF coś z serii GTX550 Ti cena ok 450zł RAM 8Gb DDR3 1600 cena ok 180zł DYSK 2xSeagate Barracuda 7200.12 ST500DM002 cena 2x ok 270zł Obudowa (coś przewiewnego) myślę że znajdziesz coś np Cooler Mastera lub SilentiumPc w cenie 120-150zł Zasilacz myślę że nie mniej niż 600W Modecom znajdziesz od ok 120zł czy będzie dobry? nie wiem SUMA: 2980 - 3060 (czyli mniej więcej w budżecie) Jeszcze pare słów odnośnie dysków: proponuję dwa spięte w RAID0- będą szybsze niż pojedyńczy dysk talerzowy (cena w sumie ok 540zł) i jest to tańsze rozwiązanie niż SSD + HDD. To tyle, tak jak pisałem, jeśli komuś coś się w oczy rzuciło, niech mi poprawi. Pozdrawiam
wizz Napisano 9 Czerwiec 2012 Autor Napisano 9 Czerwiec 2012 (edytowane) Co do procka to obczailem , wmiare spoko, za 1200 moze ogarnac go faktycznie. co do grafy to czytalem i inni tez mówili ze zamiast tych 550 lepsze bylyby 460 ? troche sa drozsze ale zobaczymy. Mam pytanie do nich bo generalnie znalazłem wersje gtx 460 i gtx 460 SE , czym one sie różnią bo niebardzo czaje ? Z góry thx zapomoc :) pozdrawiam! edit: co do grafy znalazłem jeszcze cos takiego http://www.komputronik.pl/product/125014/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/GeForce_with_CUDA_GTX_560_EVGA_1GB_2x_DVI_miniHDMI_PCI_E_.html generlanie jest to co chcialbym, bo 2x dvi to musi byc , i jakos nie jestem w innych tanszych kartach przekonany do tego ze nie obsluguja jeszcze openGL 4.0, oprosze o opinie o tych 560 jesli ktos cos ogarnai :) bede wdzieczny. Edytowane 9 Czerwiec 2012 przez wizz
wizz Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 No i jak , any ideas ? Ogarnolem cos takiego, moze teraz sie ktos wypowie i spóbuje odpowiedziec na poprzednie pytania. i7 2600k 3,4 Ghz -1269 EVGA GTX 560 1GB -731 Gigabyte GA-Z77-DS3H -419 Kingston 2x4GB 1600 CL9 -215 Zasilacz OCZ 600W -318 Seagate 500GB 7200 -300 obudowa -269 suma 3521 wykneło sie to z budzetu ale cóż, to bylo do przewidzenia. Dysk mysle ze dokupie później troche drugi ewentualnie jak spadnie troche $ z nieba. pytanie czy 600W do tego jest ok? mniej mocy ? bo wiecej to raczej nie bo styknie tak mi sie wydaje. odnosnie ramów to czy sa jakies zastrzezenia co do kosci 4gb ? 2x4gb moze byc czy ewentualnie lepiej to rozkladac po 2gb ? ( nieznam sie dlaegoz pytam ). no i oczywiscie do tej grafiki by sie przydala mi jakas opinia, byłbym wdzieczny, pozdrawiam.
Mozo Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Mi w tej chwili 8gb już nie starcza i muszę kombinować. Lepiej kup ram w kościach 4gb, żeby później rozbudować. Obecnie 4gb to już powszechna wielkość więc z wydajnością nie ma problemów.
Rekomendowane odpowiedzi