Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam ...

Mam małe pytanie ... w menu "Environment and Efect" przechodzę do zakładki "efect" ... tam daje "add" i wybieram "Lens efekt" i tam wybieram sobie "glow" i wskazuje jakieś omni ... render i ... i ... wszystko cacy :D ... piękny Glow ... ale teraz odpalam sobię moją prace w której chce zastosować Glow ... i ... i ... pupa ... nie ma :( ... dodam że ta, gdzie testowałem działający efekt plik nie zawierał innych elementów, a w moim pliku jest ich troche ... pomyślałem że może, coś jest nie tak ... i tak myśląc odpaliłam moją pierwszą własną prace i testuje ... i działa :O ... dla czego nie działa w jednym pliku ... może coś sknociłem w ustawieniach, bo czasem robiłem metododą doświadczalną :P ... dla czego to nie działa?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Moze dziala, tylko ustawiles tak parametry, ze efekt jest niezauwazalny[...]

Nie dokonywałem zmian ... czyli ustawienia były domyślne ... a na innych plikach z tymi ustawieniami działa

[...] Moze w swojej scenie wylaczyles przypadkiem renderowanie efektow[...]

Nie przypominam sobie bym się bawił takowymi opcjami ... rozumiem ze chodzi o menu pod F10? W piatek poszperam, jeśli możesz coś jeszcze napisać o tym, bardzo proszę ... bo jak na razie od opcji renderu trzymam się z daleka :P

...albo światło jest przysłonięte przez inny obiekt...

Na początju tak było ... umieściłem to w obiekcie który miał przeźroczystość ... zastanawiałem się co dostane :) ... i nic nie dostałem ... ale dla pewności wywaliłem omni w "czystkę" i nic :(

Napisano

a jak nie jest w tym obiekcie to dziala? ja tak mialem

Napisano
  • Autor
a jak nie jest w tym obiekcie to dziala? ja tak mialem

gdzie kolwiek na pracy znajdzie się omni z efektem glow ... glow nie widać

Napisano

Jesli zamierzasz dodawac efekty glow, flary i inne proponuje nadawac obiektom id i nastepnie renderowac do plikow rla (zaznaczajac odpowiedni kanal jaki chcesz przenosic w pliku). Oprocz object id propopnuje zawsze zaznaczac z-buffer po ktorym mozesz dodawac prosty dof w afterfx lub combastionie. Po kanale object id mozesz "wycinac" obiekty i uzywac ich jako warst - wiec dodawac takze glow. Pamietaj tylo ze wycinane obiekty nie maja antyaliasingu jak to jest w przypadky alphy.

Pozdrawiam