Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam chcę żeby ktoś zerknął na rzeczy które sobie wybrałem do nowego blaszaka:

Płyta główna: ASRock Z68 Extreme3 GEN3

Procesor: Intel i7 2600K [chłodzenie: Noctua NH-D14]

Grafika: ATI FirePro v7900 (ta akurat już zakupiona)

RAM: ADATA DDR3 1600MHz CL11 2x8GB

HDD: Seagate Barracuda (z najnowszej linii ...DM003) 1TB x2

Zasilanie: BeQuiet SP E9 CM 580W

Obudowa: Cooler Master Cosmos 1000

Obecnie korzystam z Creative Suit (Photoshop, Illustrator, InDesign, niedługo także After Effects), jeśli chodzi o 3D to: Maya + mentalray, ale dojdzie z pewnością ZBrush, w nieco dalszej przyszłości także Houdini.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hm... wszystko wydaje sie ok. le moze pomyśl o trochę mocniejszym zasilaczu. 580 W nawet BeQuite to troszkę na styk

Napisano
  • Autor

To znaczy nie wiem czy dobrze liczę: Intel i7 to około 95W, do tego ATI FirePro 150W no i wydawałoby się że zostaje jeszcze trochę zapasu na resztę podzespołów. Ale nie wiem, aż tak się*nie znam.

Napisano

W zasilaczach na ogol producent nie podaje mocy z jaka moze on pracowac nonstop. Duzy wplyw na jego zywotnosc ma sprawnosc samego zasilacza. Im wiekszy pobor energii z zasilacza tym gorsza otrafi byc jego sprawnosc, a im nizsza sprawnosc tym mniej stabilne napiecia i tym bardziej sie grzeje.

Do gier, gdzie ogolne obciazenie zasilacza i karty graficznej nie jest na maxymalnym poziomie nie ma to wiekszego znaczenia, ale przy renderingu ktory trwa kilka godzin moze to powodowac mniejsza stabilnosc. Pamietaj ze maya jak i max sa bardzo wrazliwe na OC, wiec tu tez potrzbny jest dobry zasilacz jesli myslisz by nieco wykrecic procka.

Ja mam starego OCZ 600W i grzeje sie strasznie przy renderingu, wiecej grzeje sie zasilacz niz sam CPU, i nie ulatwia to oddawania ciepla z wnetrza obudowy.

Napisano
  • Autor

A na jakim sprzęcie jedziesz? Tak, czy inaczej wielkie dzięki za tą poradę.